A gyerekek csak a számítógéphez értenek

Egy most közzétett brit tanulmány szerint az ötéves gyerekek, de többnyire még az ennél fiatalabbak is tudják, hogyan kell bekapcsolni a számítógépet, könnyedén kezelik a komputerjátékokat, de nem tudnak kerékpározni vagy úszni.


A technológia korába élünk. Tíz angol ötéves közül hét bánik gyakorlottan a számítógép egerével, de csak tízből kettő tud úszni, és van, amelyik a cipőfűzőjét sem tudja megkötni. Még szerencse, hogy egyre kevesebb gyerek jár fűzős cipőben. A szülők odaültetik kisgyermekeiket a számítógép elé, mert ez egyszerűbb, mint például biciklizni tanítani őket.

A Daily Mail egy pedagógus szakértőt idéz, aki úgy látja, hogy a képernyőfüggőség lebutít, és káros a természetes okosodási igény kialakulására. Az egér kattintgatása nem helyettesítheti a hagyományos játékokat és a kapcsolatot hús-vér emberekkel.

A felmérés megállapítja, hogy a kettő és öt év közötti korcsoportban a gyerekek 23 százaléka tud mobilon telefonálni, kétharmaduk be tudja kapcsolni a számítógépet, és 73 százalékuk ismeri, hogyan kell programot váltani, de csak egyharmaduk képes leírni a keresztnevét akár nagybetűkkel, és csak 11 százalék tud masnit kötni a cipőpertlijére.

A számítógép előtt órákig elüldögél a gyerek, ahelyett, hogy kimenne a házból játszani, pedig fejlődéséhez szükséges, hogy a szobán kívüli környezetet is rendszeresen megtapasztalja. A szülők gyakorta elektronikus pesztonkának tekintik a számítógépet, és az előtte ülő gyerekkkel nem is beszélgetnek eleget. Úgy vélik, hogy majd az óvoda és az iskola tanítja meg a gyermeket szabatosan, megfelelő szókinccsel beszélni, pedig ez a kiesés egy életre meghatározhatja az intelligenciájukat.

Sárközi Mátyás (London)

– InfoRádió –

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: