Miniszterelnökség: a parlamentnek kötelessége megalkotni az új, végleges alkotmányt

Szijjártó Péter szombaton - Szanyi Tibor szavaira reagálva

Szijjártó Péter szombaton - Szanyi Tibor szavaira reagálva

Semmi meglepő nincsen abban, hogy a szocialisták változatlanul arra kérik a kormányt, hogy vegye semmibe a népakaratot – mondta Szijjártó Péter.

A parlamentnek nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is megalkotni Magyarország új, végleges alkotmányát – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap.

A szóvivő így reagált a szocialisták vasárnapi sajtótájékoztatójára, amelyen közölték, hogy az MSZP nem vesz részt az alkotmányozás parlamenti vitájában.


“Semmi meglepő nincsen abban, hogy a szocialisták változatlanul arra kérik a kormányt, hogy vegye semmibe a népakaratot. Az elmúlt nyolc év gyakorlatával szemben azonban a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján teszi a dolgát. 2010-ben az emberek kétszer is nagy többséggel kinyilvánították, hogy Magyarországon semmi nem mehet úgy tovább, mint eddig, vagyis Magyarország alkotmányos újjászervezésére van szükség. Ezért a parlamentnek nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is megalkotni Magyarország új, végleges alkotmányát” – olvasható a miniszterelnökség közleményében.

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője vasárnap azt mondta: ma nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. Hozzátette, erőltetettnek érzi, hogy egy év alatt kell elkészíteni az alaptörvényt, egy jó alaptörvény elkészítéséhez ugyanis idő és konszenzus kell. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az alkotmányozási folyamatot célszerű lenne későbbre tolni. Véleménye szerint a jelenlegi alkotmány minden alapvető jogot garantál, a Fidesz által tervezett jogszabály viszont “nem mindenki alkotmánya”, és a soros elnökség alatt nem is célszerű új alaptörvényt készíteni. Gurmai Zita szerint “elindult a jogállamiság lebontása”. Mint mondta, Európa “figyel bennünket”, mert Magyarország ma a többi uniós tagállamot is képviseli.

Kattintson a hirdetésre!

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: