Fernando Botero egy remekművével gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Fernando Botero

Fernando Botero

Botero önmagát ajándékozta a Szépművészetinek

Fernando Botero egy remekművével gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A kolumbiai mester a múzeumban most látható nagysikerű kiállítás egyik festményét adományozta a múzeumnak, így a csaknem egymillió euró értékű, 1992-ben festett Önarckép című alkotás a múzeum kortárs gyűjteményét gazdagítja majd. A mester hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás tovább tart nyitva, az eredeti január végi zárás helyett egészen február 20-ig láthatóak majd Botero alkotásai a Hősök terén – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Szépművészeti Múzeum.

A múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet: ráveszik a mestert, hogy egy művét hosszú távú letétként hagyja Budapesten. A kiállítás szeptember végi megnyitása idején az itt tartózkodó Fernando Botero rábólintott: addig itt maradhat egy alkotása, míg az intézmény szponzori segítséggel előteremti a vételárat. A művész később azonban módosította a döntését és nagylelkűen jelezte: a múzeumnak adományozza a saját magát torreádorként ábrázoló Önarckép című festményét. Az értékes alkotás a Szépművészeti gyűjteményébe kerül.

A február végéig látható kiállítást eddig több mint 60 ezren nézték meg, a népszerű alkotó munkáival első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség: a csaknem hatvan, javarészt nagyformátumú olajfestmény és szobor a művész elmúlt húsz évének munkásságáról ad áttekintést.

Az 1932-ben született, kalandos életű és rendkívül termékeny művész most bemutatott alkotásai bepillantást engednek Botero sajátságos világába, amely monumentalitásra és időtlenségre törekszik. A kiállításon egyben képet kaphatnak a látogatók arról is, hogy a kolumbiai művész miképpen merít ihletet és fejezi ki tiszteletét a klasszikusnak számító európai mesterek előtt, de tárlat elkalauzolja a látogatókat Latin-Amerika élettől duzzadó, színpompás vidékeire is. (lm)

FH

Egy hozzászólás to “Fernando Botero egy remekművével gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: