Cseh Tamás archívumot hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár

Cseh Tamás

Cseh Tamás

A digitalizált anyag alkalmas lesz akár akadémiai színvonalú kutatásra, bizonyos részei pedig publikálásra is

A 2009-ben elhunyt Cseh Tamás dalainak keletkezés-történetéhez kapcsolódó tárgyi emlékekből, írásos, képi, film- és hangdokumentumokból álló archívum gyűjtésébe kezdett az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

A digitalizált anyag alkalmas lesz akár akadémiai színvonalú kutatásra, bizonyos részei pedig publikálásra is. A Bereményi Géza, Császár Bíró Éva (Cseh Tamás felesége) és mások közreműködésével zajló gyűjtő- és előkészítő munka évekig eltart majd, és közben folyamatosan tervezzük kiadványok megjelentetését – mondta Hanák Gábor, a könyvtár történeti interjútárának címzetes igazgatója, a gyűjtés főszervezője egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Mint kifejtette, elsősorban a rajongók, tisztelők gyűjteményeit, képeket, kéziratokat, hangfelvételeket várnak, amelyekről másolatot készítenek, majd visszajuttatják őket tulajdonosuknak. Hanák Gábor kitért arra, hogy eddig mintegy hatezer fotót scanneltek be és körülbelül negyven koncertfelvételt digitalizáltak.

Nagy Gábor Tamás, a projektben együttműködő Budavári Önkormányzat fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a gyűjtés megindítása most időszerű, ki kell használni a Cseh Tamás iránti nagy érdeklődés “felhajtóerejét”. Reményét fejezte ki, hogy a kulturális kormányzat is segíti majd az archívum létrehozását, amelyből előbb-utóbb “nemzeti gyűjtemény” válhat.

“Fontos kulturális küldetés ez, hiszen nemcsak egy művész élettörténetéről van szó, hanem egy egész korszak történetéről, egy nemzedék világnézetéről is” – hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás.

Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy Cseh Tamást személyes kapcsolat fűzte a nemzeti könyvtárhoz, hiszen a Századunk című sorozat moderátoraként rendszeresen megfordult az intézményben.

Nagy Gábor Tamás egy pénteki jubileumi emléktábla-leleplezést és vízivárosi “emlékkocsmázást” is beharangozott. Cseh Tamás halála után született meg az ötlet, hogy az Antoine és Désiré megalkotásának 40. évfordulójára emlékjelet helyezzenek el a Vízivárosban.

“Ötletpályázatot írtunk ki, és a döntés végül egy különleges lakónévsor elhelyezésére esett, amely a Cseh Tamás dalaiban megelevenedő világ szereplőit sorolja fel” – közölte a polgármester.

Az emléktábla leleplezése mellett a környék sörözőiben, éttermeiben, kávézóiban koncertek, beszélgetések lesznek péntek délutántól az éjszakába nyúlóan.

Forrás: hiado.hu/MTI


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: