„Aki valaha is enni adott ennek a fenevadnak, gondolkodjon el”

MNO – Az amerikai és az arizonai zászló között lőtték le Gabrielle Giffords képviselőnőt – írja a The New York Times. Szemtanúk számolnak be az egész Amerikát megrendítő eset részleteiről.

• Harag és gyűlölet borítja el Amerikát: ámokfutó gyilkolt meg hat embert + Képek

Mark Kimble, Gabrielle Giffords egyik segédje szerencsés volt – éppen kávéért ment, amikor a tettes tüzet nyitott. A két zászló közt álló politikus asszony éppen egy párral beszélgetett az egészségügyi rendszer várható változásairól és a lehetséges visszatérítésekről, John M. Roll bíró épp akkor köszönt rá a választóira figyelő hölgyre, amikor a huszonkét éves Jared Lee Loughner megjelent. A napszemüveget és kapucnis felsőt viselő férfi nyugodtan odasétált a bíróhoz, és lőtt. „Mindenki a földre vetette magát – emlékszik vissza Kimble. – Borzasztó érzés volt”.

Újabb véres ámokfutás Amerikában

Újabb véres ámokfutás Amerikában

A bíró beszámolók szerint csupán vásárolni ment az üzletbe, ahol a végzetes találkozót tartották, és ha már ott volt, úgy döntött, odaköszön ismerősének. Janet Napolitano belügyminiszter közölte, egy bíró megölése akár halálbüntetést is vonhat maga után.

„Láttam, hogy Giffords épp két emberrel beszélget, aztán hirtelent megjelent egy férfi, és fejbe lőtte – ezt már egy másik szemtanú, Steven Rayle mondta a lapnak. – Aztán másokat is célba vett. Azt hiszem, félautomata fegyvert használhatott, hiszen legalább húsz lövést adott le.” „A képviselő a földre hanyatlott, mire segédei azonnal mellette teremtek” – emlékszik vissza Rayle. „Egyikük átkarolta, valaki pedig kabátot vagy törülközőt szorított a fejére.” A szemtanúk egybehangzó állítása szerint egy meglőtt áldozat is Giffords segítségére sietett. A demokrata párti politikus több segédje súlyos sérüléseket szenvedett, közösségi szervezője, a harmincéves Gabriel Zimmerman életveszélyes lövést kapott.

Egy gyermek is áldozatul esett Loughner őrületének. A harmadikos Christina Greent nemrég választották be az iskolai diáktanácsba, szomszédja ezért úgy gondolta, a kilencéves kislányt érdekelheti a politikusi fogadóóra – a jó szándékú meghívás azonban halált hozott. A lány 2001. szeptember 11-én született. Roll bírón és Greenen kívül Dorothy Murray, Dorwin Stoddarrd és Phyllis Schneck is az áldozatok közt van, mindannyian Giffords hetven éven felüli választói.

Mint kiderült, Loughner legálisan vásárolta a lövöldözés során használt fegyvert. A neve elhallgatását kérő egyik hivatalos személy közölte, a gyilkos eszközt november harmincadikán szerezték be a tucsoni Sportsman’s Warehouse nevű üzletben. A tettesről annyit közöltek, az ötödik alkotmánykiegészítésre hivatkozva nem működik együtt a hatóságokkal. Loughnert az FBI őrzi, a titkosszolgálat a helyi erőkkel együttműködve egy 40-50 év körüli férfit keres, akit a lövöldözés előtt a helyszínen láttak sétálni – arra gyanakszanak, az ismeretlen lehet Loughner bűntársa, esetleg felbujtója.

Miközben az amerikai politikai spektrum minden részéről elítélik a szörnyű eseményt, lassan felmerül a felelősség kérdése. Bár Loughner mozgatórugóiról egyelőre nem sokat tudni, a YouTube-on posztolt videóiban új fizetőeszköz bevezetéséről és az írástudatlanok magas arányáról értekezik – kevéssé érthetően. Az ügyben hatáskörrel bíró seriff, Clarence Dupnik szerint a radikalizálódó közéleti eszmecsere, de különösen a kormányellenes hangok is felelősek azért, hogy a megborult elméjű Loughner végül fegyvert ragadott.

Raul Grijalva, a Giffordséval szomszédos körzet képviselője még tovább ment: a Huffington Postnak nyilatkozva arról beszélt, a Tea Party szélsőségesei számára „az ember nem csupán ellenfél, hanem halálos ellenség”. „Mindenki, aki valaha is enni adott ennek a fenevadnak, lépjen egyet hátra, és gondolkodjon el – fogalmazott a demokrata párti politikus. – Különösen Mrs. Palin tenné helyesen, ha csöndben maradna.” Mint ismert, a volt republikánus alelnökjelölt, a konzervatív Tea Party mozgalom egyik kvázi vezetője a választások előtt célkeresztekkel megjelölt térképpel buzdított a szerinte leváltandó demokrata politikusok ellen, egyik ellentmondásos szlogenje pedig így hangzott: „Ne vonulj vissza, tölts újra!”

Nehezen lehetne kijelenteni ugyanakkor, hogy Lougnhert egyedül a radikális jobboldal eszméi inspirálták: kedvenc könyvei között a Mein Kampf és a Kommunista kiáltvány is szerepelt, egyik volt osztálytársa szerint pedig inkább liberális volt, mint konzervatív, „nem túlzottan kedvelte Istent” és a vallást, és rendszeresen füvezett.
Kovács N. László
The New York Times (nytimes.com) AZCentral (www.azcentral.com), The Huffington Post (www.huffingtonpost.com), Fox News (www.foxnews.com), KVOA (www.kvoa.com)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: