Márkamilliárdok a harisnyákban és fiókokban

A németek változatlanul ragaszkodnak egykori fizetőeszközükhöz, a régi jó márkához. A nemzeti bank szerepét betöltő szövetségi jegybank felmérése szerint még ma is több, mint 13 milliárd márkát tartogatnak magánszemélyek – alighanem a rosszabb napokra. Ez azonban nem jelenti, hogy a végéhez közeledő esztendőben ne váltottak volna be jelentős mennyiségű márkát euróra.

Fiókok mélyén, harisnyákban, régi aktatáskákban, páncélszekrényekben és más rejtekhelyen több, mint 13 milliárd márka vár jobb sorsra. Mint a nemzeti bank most közétett tanulmányából kitűnik, a németek 9 évvel az euró bevezetése után sem tudnak végleg megválni a közel fél évszázadon át jólétet és biztonságot szavatoló fizetőeszköztől.

A törvényhozás döntése értelmében a márkát illeték fizetése nélkül bármikor becserélik euróra, mégpedig az eredetileg megszabott árfolyamon, azaz gyakorlatilag 2 márkáért adnak egy eurót. Alighanem ezzel a rendelkezéssel függ össze, hogy senki sem siet féltve őrzött márkájának beváltásával.

Ez persze nem jelenti azt, hogy idén a nemzeti bank, valamint 47 kirendeltsége nem váltott be szorgalmasan márkát euróra. A most közétett tanulmány szerint január óta 180 millió márka cserélt gazdát. Àtlagosan egy-egy ügyfél 500 márkát váltott be.

Kiderült az is, hogy a legtöbben váratlanul bukkantak a régi fizetőeszközre: költözködés vagy lakásfelszámolás során találtak kisebb-nagyobb összegeket, amelyeket aztán gyorsan euróra cserélték.

2 hozzászólás to “Márkamilliárdok a harisnyákban és fiókokban”

  1. Morris Mccarley Says:

    Fairly good post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enyed studying your blog posts. Any approach I will be subscribing to your feed and I hope you put up again soon…

  2. Verna Henderson Says:

    There are some interesting points in this post but My partner and i don’t know basically see these middle in order to center…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: