BUDAPEST – Fotókiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A pizza a lista végén

Kiállítás. Kétszáz fotó Itália legszebb városairól, tájairól és emlékeiről

A kulturális örökség lencsevégen – Az olasz világörökség százötven éve képekben címmel nyílt fotókiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban. A tárlatot az olasz–magyar Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület az olasz kultusztárcával, az UNESCO-val és a budapesti Olasz Kultúrintézettel együtt hozta létre: a vándorkiállítás – amelynek apropója Olaszország egyesítésének közelgő százötvenedik évfordulója – bejárja majd Európát, első állomása pedig Magyarország. A hét végi megnyitón Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett Juliusz Janusz apostoli nuncius, a Szentszék magyarországi nagykövete is részt vett.

 

 A kiállítás Clemente Marsicola művészettörténész gondozásában valósult meg, és az olasz Központi Nyilvántartó és Dokumentációs Intézet archívumából válogat, az UNESCO által a világörökségi listára felvett 44 olaszországi helyszínt bemutatva. Ehhez csatlakozik negyvenötödikként a mediterrán konyha, amelynek ízletességéről azok is meggyőződhettek, akik eddig esetleg nem ismerték az olasz csodákat, például a Grana Padano sajtot, a sonkákat és salátákat: az ünnepélyes megnyitót kóstolóval fűszerezték. A fényképek öt témakörbe csoportosítva láthatók: Környezet és táj, Falusi településektől az ezeréves fővárosokig, Az építészet és a művészet történetének tizenöt évszázada, Az őskortól a keresztény régészetig, végül pedig Környezet és technológia. A híres és sokak által ismert helyszínek – például Róma antik örökségei, Nápoly és Velence központja, Firenze, Siena hangulatos épületei, utcái, Pompei és Herculaneum romvárosai – mellett olyan, talán kevéssé logikusnak tűnő, de érthető módon felvett helyek is a világörökség részei, mint a Dolomitok hegyvidéke, a Pó folyó deltája vagy néhány ókeresztény emlék.

Mindezeket mintegy kétszáz felvétel mutatja be a tárlaton, amelyek a 19. század közepétől napjainkig készültek. A már felsorolt emlékeken kívül olyan helyeket is bemutatnak, mint a Lipari-szigetek, a Cerveteriben található etruszk nekropolisz vagy a Val Camonica sziklarajzai. Meglepő a mai napig lakott Crespi d’Adda nevű világörökségi helyszín, amelyet a 19. század végén a Crespi nevű gyáros család hozott létre munkásai számára: a szinte teljesen épen maradt, emberi léptékű faluban az üzemek mellett lakónegyed, iskola, templom, közfürdő és közösségi ház is épült.

Mint azt a megnyitón Giuseppe Monsone, a Polis elnöke elmondta, a második születésnapját ünneplő egyesület úgy döntött, hogy a mostani gálaestre előirányzott keret felét a nyugat-magyarországi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak juttatják el. Összefoglalva az elmúlt esztendőt, hozzátette: számos sikeres rendezvényt szerveztek, amelyek az olasz–magyar kapcsolatok erősítését szolgálják, hiszen sok közös van a két nemzet életében – ő maga is félig magyar, félig olasz származású. Ezekhez az eredményekhez társulnak az Olasz Kultúrintézet mellett működő Polis kulturális kávézó sikerei, amely a budapesti fiatalok kedvelt kulturális és művészeti találkozóhelyévé vált.

Zsiray-Rummer Zoltán

MHO

5 hozzászólás to “BUDAPEST – Fotókiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban”

 1. Omer Ferris Says:

  Thanks for everything you do on this blog.

 2. Elden Colbath Says:

  youre really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. Fotografia Å“lubna Katowice youve done a great job on this topic!

 3. Nicola Teall Says:

  Wow a really useful article on BW , Whatever next

 4. Doloris Pautz Says:

  Thanks so much for another post. I be able to get that kind of information information. friend, and exactly.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: