125 éve eszünk dobostortát

  

Dobos torta

Dobos torta

 A dobostorta 125 éves, ebből az alkalomból a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kiállítás mutatja be a sütemény és megalkotója, Dobos C. József életét és munkásságát. Csapó Katalin muzeológus, a kiállítás kurátora elmondta: a különlegességet az édes vajkrém jelentette.

 

 

 

 

Idén 125 éves a dobostorta, amely készítőjéről, Dobos C. Józsefről kapta a nevét. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítással tiszteleg a hungarikumnak számító sütemény és megalkotója előtt.

A szakácsként és csemegekereskedőként dolgozó Dobos C. József az 1885-ös első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a közönségnek új tortáját – közölte az InfoRádióval a kiállítás kurátora. Csapó Katalin muzeológus kiemelte: a sütemény különlegességét az jelentette, hogy vajkrémből készült, ami kakaóvajat, kakaót és csokoládét is tartalmazott. A vajkrém és a tészta masszája is Dobos C. József találmánya volt.
 

Tévedésből hungarikum?

A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az “elrontott” vajból alkotta meg híres művét. (Forrás: Wikipedia) 

 
A kiállításon Dobos C. József fotói, keresztlevele és illetőségi bizonyítványa is látható, emellett magyar-francia szakácskönyvét, valamint az utazásairól és a gasztronómiai élményeiről szóló, német nyelven írt könyveit is bemutatják.

Megjelent a Dobos és a 19. század cukrászata Magyarországon című kötet is, amelyben a híres cukrászdákról lehet olvasni – mondta Csapó Katalin. Kifejtette: a cukrászdák a polgárosodás során a kávéházakkal együtt a reformkorban terjedtek el.

Hanganyag: Oláh András

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: