WikiLeaks: A kanadaiak „mesevilágban” élnek

Az angol nyelvterület lapszemléje

Kovács N. László
Kanadai főkém értekezik az állampolgárok „Alíz Csodaországban” világnézetéről az egyik nyilvánosságra került diplomáciai üzenetben – írja a CNN. Az azóta visszavonult Jim Judd egy amerikai állami alkalmazottal beszélgetett 2008 júliusában, és a legkevésbé sem fogta vissza magát. Kalózokra vadászott volna a Blackwater – írja a The New York Times a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokra alapozva. Az iraki és afganisztáni visszaélései miatt nehéz helyzetben lévő biztonsági cég 2008-ban úgy döntött, a szomáliai vizeken keresnek új megélhetési lehetőséget.

 

CNN (www.cnn.com)

Kanadai főkém értekezik az állampolgárok „Alíz Csodaországban” világnézetéről az egyik nyilvánosságra került diplomáciai üzenetben – írja a CNN. Az azóta visszavonult Jim Judd egy amerikai állami alkalmazottal beszélgetett 2008 júliusában, és a legkevésbé sem fogta vissza magát.

A „titkos” jelzettel ellátott küldeményben a diplomata leírja, Judd arról panaszkodik, ügynöksége, a CSIS (Canadian Security Intelligence Service) egyre kevésbé tud feladatára koncentrálni „az állandó jogi problémák miatt, amelyek mind Kanadát, mind szövetségeseit veszélybe sodorják”. A kémvezér szerint a kanadaiak igen kevéssé realisztikusan szemlélik a világot, ezért történhet meg, hogy a bíróságok sorozatosan keresztbe tesznek a CSIS-nek, ezzel komolyan megnehezítve a terrorelhárítást.

Juddot valószínűleg az háborította fel, hogy egy kanadai bíróság éppen akkor engedélyezte Omar Khadr guantánamói fogoly vallatásáról készült videó nyilvánosságra hozatalát, amelyben a férfi sírva könyörög fogvatartóinak. A hírszerzés főnöke arról beszél, az ilyen felvételek nyilvánvalóan „automatikus Amerika-ellenességet” és „lelkiismereti rohamokat” idéznek majd elő – ez utóbbi szerinte igazi kanadai specialitás.

A beszélgetés során olyan különös dolgokról is szó esik, mint például a CSIS Irán hírszerző ügynökségével kiépítendő kapcsolata, amelyet azonban Judd még nem intézett el, vagy egy komoly terrorfenyegetés híre, amelyet a kanadaiak az országban élő „ismert Hezbollah-tagok erőteljes zaklatásával” hárítottak el.

A WikiLeaks állítása szerint legalább kétezer, Kanadával foglalkozó dokumentum van birtokukban, ezek nagy része még nem került nyilvánosságra.

The New York Times (www.nytimes.com)

Kalózokra vadászott volna a Blackwater – írja a The New York Times a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokra alapozva. Az iraki és afganisztáni visszaélései miatt nehéz helyzetben lévő biztonsági cég 2008-ban úgy döntött, a szomáliai vizeken keresnek új megélhetési lehetőséget.

A kalózvadászathoz a vállalat már fel is szerelt egy 55 méteres tengerjáró hajót. Az amerikai zászló alatt hajózó jármű többek között .50-es kaliberű gépágyúval és egy apró repülővel kereste volna a kereskedelmi és anyagszállító járatok életét megkeserítő bűnözőket. A 33 fős legénységgel felszerelt hajó harminc napon át maradt volna a tengeren, csupán ezután lett volna kénytelen visszatérni ellátmányért Dzsibutiba egy rövid időre.

A Blackwater a helyi amerikai konzulhoz fordult segítségért, aki így nehéz helyzetbe került: bár küldetéséhez tartozik minden amerikai vállalat megsegítése, a rossz hírű biztonsági cégről maga Hillary Clinton mondta, hogy nem engedi többet harctéri megbízáshoz jutni. A nagykövet végül tanácsért fordult az anyaországhoz, és várakozó álláspontra helyezkedett.

Végül nem volt nehéz a döntés: a Blackwatert egyetlen hajózási cég sem volt hajlandó megbízni, így a kalózvadászok csalódottan tértek haza. A vállalat ugyanakkor nem hazudtolta meg önmagát: a hajó kapitánya állítólag szünet nélkül ivott, ráadásul egy alkalommal „vasra verette” a legénység egyik tagját, akiről azt gyanította, nyilatkozott az újságoknak.
mno

Egy hozzászólás to “WikiLeaks: A kanadaiak „mesevilágban” élnek”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: