BUDAPEST – Nyomoznak az azonosítók hiánya miatt

Elfogadta a parlament illetékes albizottsága azt a jelentéstervezetet, amely a 2006 őszi eseményeken kívül a 2002 és 2010 közötti rendőrségi és állami jogsértéseket taglalja. Közben a katonai ügyészség is megmozdult, és újranyitotta a már lezárt aktákat a négy évvel ezelőtti ügyekben.

 

Újraindította a nyomozást a Katonai Főügyészség a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban

Újraindította a nyomozást a Katonai Főügyészség a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban

 Újraindította a nyomozást a Katonai Főügyészség a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatban azon feljelentés alapján, amelyet Gulyás Gergely fideszes képviselő tett elöljárói intézkedés elmulasztása bűntette és más bűncselekmények miatt – tudta meg lapunk. Az egyebek mellett a négy évvel ezelőtti jogsértéseket vizsgáló albizottság elnöke a testület jelentése alapján három ügycsoportban fordult a vádhatósághoz, így többek között a rendőri azonosítószámok hiánya miatt. Bár a Budapesti Katonai Ügyészség 2007-ben bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta a nyomozást, a bizottsági meghallgatások során keletkezett újabb információk alapján újranyitják az aktákat. Az eljárást a Debreceni Katonai Ügyészséghez delegálták, ahogy a többi beadványt is.

Tegnap a bizottság támogatta azt a Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő által írt jelentéstervezetet, amely a 2006-os események kivételével taglalja a rendőri, illetve állami jogsértéseket a politikai szabadságjogok korlátozása tekintetében, a 2002 és 2010 közötti időszakban. A dokumentum csaknem harminc esetet mutat be, amelyekben a bíróság, az ombudsman vagy éppen a Független Rendőri Panasztestület állapította meg a jogsértést. Közöttük szerepel a 2002. december 1-jei tüntetés feloszlatása – amikor Medgyessy Péter miniszterelnök együtt ünnepelte Erdély elcsatolását a román kormányfővel –, a nemzeti ünnepekre jellemző tömegoszlatások, vagy éppen ellenzéki újságírók zaklatása és bűncselekmény gyanújába keverése.

A Gaudi által látleletnek nevezett jelentés bevezetője szerint a rendőrség és más hatóságok ebben az időszakban alapvetően nem tudták biztosítani a gyülekezési jog és az alapvető politikai szabadságjogok gyakorlását, jogellenesen oszlattak fel tüntetéseket, önkényesen tartóztattak le embereket, jogalap nélkül indítottak büntetőeljárásokat. Az akkori szocialista kormányok hatalmuk fenntartása érdekében használták fel a rendőrséget. Ahogy Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez folyamat volt, amelynek csúcspontját a 2006 őszi események jelentették. Bár előtte és utána nem történtek olyan véres események, a szabadságjogok érvényesülését súlyos hiányosságok jellemezték.

Baranya Róbert – MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: