Kiállít a lázadó festő

 

Gyémánt László - Felhőkakukkvár

Gyémánt László - Felhőkakukkvár

A IV. kerület díszpolgári címével is kitüntetett alkotó az elmúlt ötven év terméséből mutat be válogatást, mintegy 80-90 festményt.
Minden korszakomból szerettem volna bemutatni egy-egy jellegzetes munkát. Nem volt könnyű választani, hiszen mintegy kétezer képet készítettem, heterogén az életmű, a stílus, a témák – mondta Gyémánt László az MTI-nek.

Gyémánt László

festő, képgrafikus, fotós (Budapest, 1935. július 26.)

A tárlaton látható lesz többek között az alkotónak egy másodéves képzőművészeti főiskolás korából származó akt tanulmánya, valamint a harmadévesként festett Építkezés című képe, id. Pieter Bruegel Bábel tornya című festményének parafrázisa is, amely a szocialista építésről szól: a festményen állványozott épület látszik, amelynek belsejében semmi nincs.

Gyémánt László 1963-ban készült diplomamunkája, az Életben maradottak karneválja miatt annak idején botrány tört ki a főiskolán, mert sokan a festő “sorok közötti” üzenetére, az 1956-os forradalom utáni megtorlásokra asszociáltak.

Egész falat betölt majd a galériában a Kft. (korlátolt felelősségű társaság) című képe, amelyen a II. világháborút lezáró jaltai konferencia három vezérének, Rooseveltnek, Churchillnek és Sztálinnak a portréja látható.

Gyémánt László elmondta, hogy vannak protest-képei is a tárlaton, mert – mint fogalmazott – mindig megvolt benne a szunnyadó lázongás; tizenkét éven át nem is állíthatott ki, ezért kívánkozott külföldre. 1970-ben végül kiengedték Kölnbe, ahonnan nem jött haza, később Hollandia, London, majd Bécs voltak kinti állomásai.

A kiállításon látható Amerigo Tot magyar születésű olasz szobrász, Faludy György költő, valamint a festőművész legjobb barátja, Darvas Iván színművész képmása is. Az MTI-nek elmondta, hogy mivel egész életét átszövi a dzsesszmuzsika, sok képet festett kiváló magyar és külföldi muzsikusokról, és ezekből szintén megtekinthető néhány.

A december 5-ig nyitva tartó tárlat megnyitóján a kiváló dzsesszzongorista, Vukán György játszik.
Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: