Kitüntették Sebestyén Mártát

A népdalénekes éppen magánúton volt Olaszországban, amikor telefonon értesítették, hogy szeretnék őt köszönteni.

Ezüst Liliom (Giglio d’argento) kitüntetést vett át a napokban Firenzében Sebestyén Márta. A magyar népdalénekes éppen magánúton volt Olaszországban, amikor telefonon értesítették, hogy Toscana fővárosában, a Mediciek egykori székhelyén szeretnék őt köszönteni.

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta

A november 5-i ünnepségen Firenze város önkormányzatának elnöke, Eugenio Giani adta át az elismerést, a település jelképének számító, 94 méter magas tornyú Palazzo Vecchióban, ami ma a városháza épülete. A rendezvényen jelen volt Ungár Ferenc tiszteletbeli magyar konzul is.

A világhírű magyar népdalénekes egy könyvet is kapott a reneszánsz bölcsőjének számító városról. „Örülök neki, hogy Sebestyén Márta itt van Firenzében, és hogy átadhatom neki ezt a díjat, ami városunk szimbóluma” – mondta az ünnepségen Eugenio Giani, utalva arra, hogy Firenze város címere liliomot ábrázol. Beszédében, Sebestyén Márta művészetének méltatását követően felidézte azokat a napokat, amikor ő maga személyesen járt Budapesten 2008-ban, akkor még a nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármesterként, hogy részt vegyen a Mediciek fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban.

A tárlat a budavári királyi udvart Európa egyik reneszánsz központjává tévő Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulóján nyílt. Eugenio Giani szerint Corvin Mátyás „azzal tűnt ki, hogy megvédte az országát az töröktől”. Emlékeztetett rá: Firenze és Budapest 2008-ban kötött testvérvárosi kapcsolatot. A sajtótájékoztatóval és fogadással egybekötött ünnepségen az Ezüst Liliom díjjal kitüntetett Sebestyén Márta legújabb CD-jével ajándékozta meg a vendéglátókat.

Az eseményről beszámoló firenzei lapok és hírportálok valamennyien megemlítették, hogy Sebestyén Márta Oscar-díjat kapott az Angol beteg című film zenéjében való közreműködésért, valamint hogy énekel a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is. Életrajzából kiemelték, hogy megkapta a legrangosabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth-díjat.

Emlékeztetnek rá, hogy 2010-ben az énekesnő elnyerte az UNESCO Művész a békéért kitüntetését. Sebestyén Mártának nem ez az első olaszországi elismerése: 2004-benaz ISFOA, Diploma alla Carriera Italia, valamint a PREMIO, Fellini Chianciano Terme elnevezésű díjakat ítélték oda neki, egy évvel később, 2005-ben pedig és Olasz Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Halász Csilla

Heti Válasz – Kultúra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: