13 európai filmet vetítenek le Beverly Hillsben

The red carpet at the intersection of Hollywoo...

Image via Wikipedia

Oscar-kampány

A magyar Oscar-nevezést, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotását is levetítik.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett alkotások közül 13 európai filmet vetít le november 3. és 10. között Beverly Hillsben a European Film Promotion (EFP) elnevezésű szervezet, hogy az Oscar-kampány idején ezzel is segítse az alkotások népszerűsítését, illetve amerikai forgalmazását.

 

Az alkotókat, forgalmazókat és producereket Los Angelesbe vonzó American Film Market ideje alatt a 31 nemzeti filmpromóciós szervezetet tömörítő páneurópai EFP levetíti a magyar Oscar-nevezést, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotását, valamint a bolgár, a holland, a horvát, az izlandi, a macedón, az osztrák, a norvég, a szlovák, a szlovén, a spanyol, a svájci és a svéd versenyfilmet is.

A vetítésekkel – amelyeket az EFP tagszervezetei mellett az Európai Unió audiovizuális MEDIA programja is támogat – a filmes szakma mellett a sajtó képviselőit és az Amerikai Filmakadémia tagjait célozzák meg.

Ezek a vetítések nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy az Oscar-kampány során felhívják a figyelmet – a döntéshozók mellett az amerikai forgalmazók figyelmét is – néhány kiváló európai alkotásra – hangsúlyozza Vezér Éva, az EFP elnöke, a Magyar Filmunió vezérigazgatója az európai filmforgalmazók honlapján közzétett nyilatkozatában.

Mint rámutat, nagy előrelépés, hogy idén már 13 filmet sikerül bemutatniuk a tavalyi 8 és a 2008-as 6 alkotáshoz képest.

“Ez azt mutatja, hogy az EFP-hálózat egyre több tagja kíván élni azzal a lehetőséggel, hogy reflektorfénybe állítsa a filmeket a döntéshozók találkozása alkalmából” – szögezte le Vezér Éva.

2009-ben egyébként az EFP vetítésein bemutatott 8 filmből 2 felkerült a filmakadémia kilences szűkített listájára. A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe idén összesen 65 filmet neveztek.

Ezek közül kerül ki az elismerésre jelölt öt film.

A jelöltek – több fázisban leszűkített – listáját 2011. január 25-én, a többi kategória Oscar-jelöltjeivel együtt hozzák nyilvánosságra. A 83. Oscar-díjátadásra 2011. február 27-én kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: