Magyarország – Kordonok nélkül: hatalmas tömeg ünnepel a Kossuth téren

 
A legnépszerűbb program a nyitott Parlament volt, délben szinte az egész teret körülölelő, kígyózó sorok vártak a bejutásra.
A Kossuth téren, ahol péntek délután óta “ég a forradalom lángja”, szombaton családi programokkal és koncertekkel emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulójára.
 
 
 

Kígyózó sor az Országház előtt, rajzoló gyerekek és forró teát iszogató családok láthatók a Kossuth téren szombaton, az október 23-i családi rendezvényen Budapesten. Az első látásra ijesztő hosszan kígyózó sorba beállva 20 perc alatt lehetett elérni az Országház bejáratához. A biztonságra felügyelő szakemberek megkértek mindenkit, hogy a többi között a telefont, kulcsokat és tollakat tegyék ki a zsebből, majd átvizsgálták a táskákat is. Az épületben sétálva az érdeklődők megtekintették a Szent Koronát, nézelődtek, fotóztak. Estefelé a többi között a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, a Duna Táncegyüttes, Uzgin Uver és a Belmondo együttesek szórakoztatják a publikumot.

Egy 10 éves kislány azt mondta, hogy neki nagyon tetszik ez a “ház”, egy kisfiú arról kérdezte szüleit, igazi arannyal van-e festve a díszítés. Egy középkorú nő sajnálkozott, hogy nem láthatja az épület többi részét, a negyvenes férfit pedig az ülésterem érdekelte volna.

A Vidékfejlesztési Minisztérium előtt asztalok és székek várták a kisebb-nagyobb gyerekeket, akik fáradhatatlanul rajzolták a szabadságról, hősiességről és bátorságról szóló alkotásaikat. A képeken zászlót lengető emberek, a Parlament, katonák és tankok, de lovon ülő huszár is látható. Az elmélyülten dolgozó 8 éves kisfiú “fénykardot” rajzol a legszívesebben, tankot “nem tud annyira”, a 3 évesnek tűnő kisfiú sok barna vonallal készített művével vett részt a rajzversenyen. A kis művészek címeket is adtak alkotásaiknak, így egyebek mellett a “címerétől megfosztott zászló”, a “szovjet tankok bevonulása” vagy “a koronázási ékszerek, ahogy először láttam” feliratokat lehetett olvasni.

A közönség a forró tea iszogatása mellett meghallgathatta és táncra perdülhetett a Kolompos és az Alma együttes muzsikájára, a bátrabban benevezhettek az Azok a Pesti srácok interaktív játékba, de az 1956-os forradalomról szóló filmeket is nézhettek. A melbourne-i olimpia hangulatát idéző Sport sátorban egykori és mai olimpiai bajnokokkal találkozhatnak a látogatók, kicsit távolabb régi rádiók “sugározták” a Szabad Európa Rádió korabeli műsorait. Mivel a 2-es villamos csak a Kossuth térig járt, a lezárt területen a síneket elmélyülten tanulmányozó kicsik is színesítették az utca és tér forgatagát.

 

MTI

 

A kormány célja, hogy ne csupán protokolláris esemény, hanem a fiatalokhoz szóló valódi nemzeti ünnep legyen október 23-a – tudatta korábban Nagy Anna kormányszóvivő. A Kossuth térre ezért erre a napra családi programokat, játékokat, koncerteket szerveztek a megemlékezni vágyóknak.A gyermekek számára szabadság, bátorság és hősiesség témában rajzversenyt hirdettek, szórakoztatásukra pedig felkérték a Kolompos és az Alma zenekart.

A Kossuth tér egyik pontján a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió adásaiból szerkesztett, korabeli rádióműsort hallgathatták az érdeklődők.

A Film-sátorban a forradalomról szóló filmeket vetítettek, Az eltüsszentett birodalmat; az Eldorádót és a Szabadság, Szerelemet.

A Sport-sátorban a 1956-os melbourne-i olimpia hangulatát idézték, itt az egykori és mai olimpiai bajnokokkal és világrekorderekkel találkozhattak a látogatók, mások mellett Mohácsi Ferenc, és Vagyóczky Imre kajakozókkal.

Középiskolások és egyetemisták, illetve bárki, aki elég tudást érezett magában, interaktív ismeretterjesztő játékra nevezhetett be, amelyet “Azok a pesti srácok” címmel rendeztek meg.

Az egész napos programot a délután 5 órakor kezdődő Szabadság koncertek zárják. Ezen mások mellett fellép a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a BM Duna Művészegyüttes, és a Belmondo zenekar is.

InfoRádió

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: