Megkérdőjeleződött a lakhatónak hitt exobolygó létezése

Egy svájci kutatócsapat mérései nem erősítették meg a szeptember végén bejelentett, lakhatónak vélt exobolygó létezését

A múlt hónap végén bejelentett, új exobolygót nyomába eredt egy másik csapat is, ám nem találtak bizonyítékot létezésére. 

Felfedezői szerint, a Gliese 581g névre keresztelt planéta egy halovány, vörös törpe körül kering. 

(Fotó: Lynette Cook)

(Fotó: Lynette Cook)

Steven Vogt, a planétát észlelő csapat vezetője elmondta, respektálja azon kutatócsoport munkáját, mely október 12-én megkérdőjelezte a Gliese 581g létezését. Elmondása szerint, nem tudja kommentálni eredményeiket, mert nem még látta az adatokat.

Vogt csapata szeptember 29-én jelentette be a Gliese 581g felfedezését. A tőlünk 20 fényévre lévő planéta – az első sziklás objektum – durván Föld méretű idegen világ, mely csillaga körül az úgynevezett „lakható zónában” kering. Azaz pont a megfelelő tartományban ahhoz ,hogy lehetővé váljon felszínén a folyékony víz jelenléte.

A felfedezés azóta komoly figyelmet érdemelt ki. Egy másik csillagászcsoport, Michel Mayor a genfi obszervatórium munkatársa vezetésével vizsgálatot végzett annak érdekében, hogy megerősítse a Gliese 581g létezését. A héten egy torinói csillagászati konferencián a svájci csapat bejelentette, hogy nem tudta megerősíteni a Gliese 581g vagy 581f jelenlétét. Ezen utóbbit Vogt csapata ugyanazon rendszerben fedezte fel. Vogt elmondta, nem lepődött meg a hírek hallatán, miután a két újonnan felfedezett bolygó jelei rendkívül gyengék.  

Mindkét kutatócsoport hasonló módszereket alkalmazott – a gazdacsillag Gliese 581 mozgását figyelték, és a körülötte keringő bolygók árulkodó, gravitációs vonzását kereste. Mindkét csapat néhány ugyanolyan adatot elemzett. Vogt csoportja az Európai Déli Obvszervatórium La Silla teleszkópjának HARPS készülékével készített 119 mérést, valamint 142-őt a hawaii Keck I teleszkóp HIRES készülékével. A svájci csapat kielemezte ugyanazon 119 HARPS mérést, majd megnéztek további 60 HARPS adatot is. Azonban nem vizsgálták meg a Keck adatállományt.  

„Könnyen megtaláltuk a korábban bejelentett „b”, „c”, „d” és „e” bolygókat. Azonban nem láttunk bizonyítékot az ötödikre, melynek keringési ideje 37 nap” – mondta Francesco Pepe, a svájci csapat szakembere. Bár nem találtak bizonyítékot létezésére, nem is zárják ki annak lehetőségét. „Nem próbáljuk bizonyítani a bolygó nem létezését. Igen nehéz bizonyítani, hogy valami nem létezik. Csak azt állítjuk, hogy nem látunk figyelemreméltó jelzést, mely elkülönülne a zajtól” – mondja Pepe.

Forrás: hirado.hu/Space.com/New Scientist

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: