Facebook, avagy a barátkozás művészete

The Facebook Man. Facebook is celebrating its ...

Image via Wikipedia

A közösségi oldalak, köztük a fenomenális sikert elért Facebook, immár tudományos kutatások tárgyává váltak. Egy amerikai egyetem például azt vizsgálta, miként lehet a leggyorsabban elveszíteni facebookos barátainkat.
A Facebook történetéről, illetve alapítójáról, Mark Zuckenbergről már film is készült, és a beszélt nyelvbe – nem csak az angolba – is bekerültek sokak bánatára az oldalon szereplő kifejezések. Az egyik, a magyarban is használt “lájkolás”, egy másik pedig a “defriending”. Ez utóbbi azt jelenti, hogy valakit törlünk barátaink listájáról. De hogyan is lehet elveszíteni facebookos barátainkat? – ezt kutatta a Coloradói Egyetem.

Sok felhasználó nagyon távoli ismerősöket is bejelöl, vagy olyanokat, akik valamikor a hasznára lehetnek, így nem csoda, ha mások az effajta “barátokat” törlik.

A kutatók szerint az online “barátságmegvonás” folyamata nem különbözik a való élettől. Az első számú ok az, ha valaki egy és ugyanazt a témát ismételgeti unalomig a Facebookon – ez arra hasonlít, mint amikor nem akarunk olyasvalaki mellé ülni, akitől csak ugyanazokról a dolgokról hallunk. Ezt követi a politizálás és vallás. A felmérésben résztvevőket a durva és rasszista megjegyzések is az ismerősök törlésére ösztönözték, bár vannak, akik ez utóbbival vitába szállnának és azt mondanák, ezzel a viselkedéssel szerezni is lehet barátokat, nem csak elveszíteni. A megszakadó szerelmi kapcsolatok szintén facebookos törléshez vezethetnek.

A tanulmány ugyanakkor nemcsak szigorúan online szempontból vizsgálja a barátvesztés folyamatát. A facebookos baráttörlés 57 százalékban az online viselkedésre vezethető vissza, de az esetek 27 százalékában a való életben történt események miatt szabadulnak meg a felhasználók az ismerőseiktől. Felmerül persze a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán a közösségi oldalakra úgy tekinteni, mintha azok nem lennének a való élet részei.

Christopher Sibona, a jelentés szerzője azt is kimutatta, hogy a Facebook-kapcsolatokban hierarchia uralkodik: azok, akik bejelölnek, sokkal gyakrabban veszítenek barátokat. Azok, akik általában visszaigazolnak, erősebb pozícióban vannak a kétoldalú viszonyban, és ők azok, akik inkább törölnek embereket a listájukról.

Az előbb említett “defriend” szó az év szavává vált a New Oxford Amerikai Szótárban. A felhasználók által privát szférájuknak tartott Facebookkal jobb óvatosnak lenni – egy idei felmérés szerint, legalábbis a tengerentúlon – a potenciális munkaadók több mint fele ránéz a jelentkező státuszüzeneteire. Ezen dőlhet el tehát, hogy behívnak-e valakit állásinterjúra.

Szvetnik Endre (London) – inforadio.hu
 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: