Demeter Ervin büntetőfeljelentést tesz – „Valamiért nagyon fontos az elnöknek, hogy ne lássanak napvilágot a megállapítások, amiket a jelentés tartalmaz”

Vadai miatt az ügyrendi bizottsághoz fordulnak a fideszesek

MNO – PL
Az ügyrendi bizottsághoz fordulnak a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai, amiért Vadai Ágnes (MSZP), a testület elnöke nem tette fel szavazásra az elmúlt nyolc év polgári titkosszolgálati tevékenysége során tapasztalható anomáliák vizsgálatára létrejött parlamenti albizottság jelentéstervezetét – jelentette be Demeter Ervin, az albizottság elnöke, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke kedden, a testület budapesti ülése után.

Galéria megtekintése Nézze meg képgalériánkat!

Demeter közölte: az albizottság két nemzetbiztonsági szakértői vélemény, a meghallgatások és a rendelkezésükre bocsátott 1500 oldalnyi dokumentum alapján elkészítette jelentéstervezetét, azzal a szándékkal, hogy az nyilvános legyen. Jelezte, hogy pénteken egyeztetett az Alkotmányvédelmi Hivatallal, ahol azt kérték: a jelentéstervezet „részletes megállapítások” címet viselő fejezete legyen titkos, azaz minősített, mert a katonai ügyészségen „büntetőeljárás folyik ezzel kapcsolatban, és esetleg a nyomozás érdekeit veszélyezteti”, ha nyilvánosságra kerül. Mint mondta, emiatt a jelentéstervezetnek van egy nyílt része is, és javasolta, hogy azt az újságírók kérjék el a bizottság titkárságáról.

Demeter Ervin közlése szerint a bizottság „jelentős szocialista gáncsolást és akadályozást” tapasztalt, mert a jelentéstervezetről a szavazást az albizottságban Molnár Zsolt, a főbizottságban Vadai Ágnes akadályozta meg. Mint mondta, az albizottság – amelynek két kormánypárti és két ellenzéki tagja van – reggel 9 órától ülésezett, de Molnár Zsolt, az MSZP politikusa „úgy döntött, nem szavaz a jelentéstervezetről, sőt azt is megakadályozza, hogy határozatképes legyen az albizottság”, és távozott az ülésről. A nemzetbiztonsági bizottság a jelentéstervezetet megtárgyalta, de az elnök, Vadai Ágnes (MSZP) megtagadta, hogy feltegye szavazásra, emiatt a testület fideszes tagjai az ügyrendi bizottsághoz fordulnak – jelentette ki. Hozzátette: meglátása szerint időhúzás folyik, „valamiért nagyon fontos az elnöknek, hogy ne lássanak napvilágot a megállapítások, amiket a jelentés tartalmaz”.

A politikus idézett a jelentéstervezetből. Eszerint a jelentéstervezet megállapítja: az informatikai rendszerekbe való betörést a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által foglalkoztatott személy végezte. Demeter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy emiatt a betörés miatt hívták össze 2008-ban a Nemzetbiztonsági Kabinetet és ezzel a betöréssel gyanúsították meg az UD Zrt.-t. Közölte: a jelentéstervezet megállapítása szerint ezt a hackert Szilvásy György akkori titkosszolgálatokat felügyelő miniszter kezdeményezésére foglalkoztatta a Nemzetbiztonsági Hivatal, „rendszeresen beszámoltatta és részére jelentős összegeket fizetett ki”. A megállapítások között szerepel, hogy a hacker „MSZP-s politikusokkal tartott személyes kapcsolatot, a betörésből származó iratokat az NBH-nak és MSZP-s politikusoknak adta át”. „Mindezek alapján megállapítható, hogy a nevezett cselekmények elkövetésével az NBH alaptalanul vádolta meg az UD Vagyonvédelmi Zrt. tulajdonosait és alkalmazottait – ezt egyébként az ügyészség is megállapította már –, velük szemben indokolatlanul és szakszerűtlenül rendeltek el műveleti feldolgozást” – idézte a jelentéstervezetből.

Kitért arra: az UD Zrt. vezetőinek telefonjait nyolc hónapon át lehallgatták, és a lehallgatás elrendelésekor Laborc Sándor, az NBH akkori főigazgatója tudta, hogy az NBH által foglalkoztatott hacker végezte a betöréseket. Arra reagálva, hogy Vadai Ágnes szerint nem tisztázott, milyen tényállás alapján kellene feljelentést tennie, Demeter Ervin közölte: „venni kell neki a fáradságot és el kell olvasnia azt a jelentéstervezetet, ami készült, illetve azt a két szakértői véleményt, amely a feljelenés részét kell, hogy képezze, mert a határozat így rendelkezik”. Hangsúlyozta: a tényállás szerepel a jelentéstervezetben és a szakértői véleményekben, de azt, hogy kinek milyen a felelőssége és melyik bűncselekmény kihez vagy kikhez kapcsolható, valószínűleg a büntetőeljárás fogja kideríteni. Mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottság arról határozott, hogy büntetőfeljelentést tesz számos bűncselekmény miatt a legfőbb ügyésznél, és az ügyészség rendelkezésére bocsátja a vizsgálathoz készült szakértői véleményeket.

A politikus egy kérdésre válaszolva közölte: a bizottságnak 11 tagja van, a testületi döntés végrehajtása, a feljelenés megtétele az elnök számára kötelező. „Emellett azt javasolja a bizottság a szolgálatok irányításáért felelős minisztereknek, hogy a titkos információgyűjtési eszközöknek a szabályozását egységesítsék, telepítsék a számítástechnikai módon megszerezhető információk végrehajtását a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz” – mondta Demeter Ervin. Hozzátette: azt javasolják az Alkotmányvédelmi Hivatal (korábban Nemzetbiztonsági Hivatal) főigazgatójának, tekintse át „a kormányzati gerinchálózat és az állami tevékenység szempontjából fontos intézmények informatikai biztonságát”.

(mti)

Egy hozzászólás to “Demeter Ervin büntetőfeljelentést tesz – „Valamiért nagyon fontos az elnöknek, hogy ne lássanak napvilágot a megállapítások, amiket a jelentés tartalmaz””

  1. NBH - - Financial Ratios Says:

    […] News 72 órás figyelmeztető éhségsztrájkra készl Budaházyért Toroczkai / Demeter Ervin bntetőfeljelentést tesz – „Valamiért nagyon fontos az … […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: