Világszerte John Lennonra emlékeznek a hétvégén

John Lennon rehearses Give Peace A Chance by R...

Image via Wikipedia

Szombaton lenne 70 éves John Lennon, ebből az alkalomból a világon számos rendezvénnyel, sok zenével és – némelyek szemében túl sok – Lennont idéző termékkel emlékeznek a híres zenészre.

Yoko Ono, Lennon özvegye és hagyatékának gondozója Izlandon borítja fénybe a néhai zenész tiszteletére készült Imagine Peace Tower elnevezésű emlékművet, és közös fiukkal, Seannel lép fel az ünnep alkalmából.

  

Lennon szülővárosában, Liverpoolban a zenész első felesége, Cynthia és fiuk, Julian leplez le egy emlékművet, amelyet a békét hirdető Global Peace Initiative finanszírozott.

Az amerikai mozikban pénteken és szombaton mutatják be a Nowhere Boy című filmet, ami Lennon ifjúságát idézi fel. Azokat az időket, amikor még senki sem ismerte a nevét, és még nem állt össze a Beatles együttes. A LennonNYC című dokumentumfilmet New Yorkban vetítik, ahol 1980. december 8-án meggyilkolták.

Halálának decemberi, harmincadik évfordulója várhatóan újabb megemlékezési hullámot kelt majd.

“Elég különös jelenség, de a Beatles manapság talán még népszerűbb, mint valaha” – mondta Jerry Goldman, a liverpooli Beatles Story Múzeum igazgatója, aki úgy fogalmazott, hogy a Beatles-tagok közül talán Lennon vált a legnagyobb ikonná.

“Az Imagine világhimnusz, akárcsak a Give Peace a Chance. Bárhol gyűlnek is össze tiltakozni az emberek, előbb-utóbb belefognak egy Lennon-dalba. Ennek elsősorban a zene az oka, aminek az utóbbi években senki sem tudott a nyomába érni” – magyarázta az igazgató.
Lennon zenei hatását senki sem vitatja. Paul McCartney-val együtt ők ketten szerezték a Beatles legtöbb slágerét. Az együttes “életművének” legnagyobb része Lennon nevéhez fűződik, többek között a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand és A Hard Day’s Night is.

A csapat 1970-es feloszlása után sikeres szólókarrierbe fogott – akkor született az Imagine is -, és a vietnami háborúval való szembenállás szimbóluma lett.

Lennon hagyatéka nyilvánvalóan hatalmas üzlet is. Bírálói gyakorta hányják Ono szemére, hogy pénzre váltja emlékét és elárulja azokat az eszméket, amelyekért egykor közösen küzdöttek. Ono felügyelete alatt jelentek meg Lennon számainak digitálisan felújított változatai – köztük nyolc stúdióalbum és számos újrakevert szám.

“A felújítás érzelmileg nagyon megviselt. Magam mellett éreztem Johnt, de mikor oldalra néztem, csak egy üres szék volt ott. Sírtam, de akkor is az én dolgom volt, hogy hallgassam Johnt, ahogy régen. Tehát szerencsés lány vagyok” – írta az özvegy egy Twitter-bejegyzésben a minap.

Ono felhatalmazta Gibsont, hogy készítsen három különleges akusztikus gitárt 4700 és 15 ezer dollár közötti áron. A Montblanc pedig 27 ezer dolláros, zafírokkal és gyémántokkal díszített Lennon-tollat dobott a piacra. Az özvegy azzal védte Lennon nevének áruba bocsátását, hogy ez a leghatékonyabb módja annak, hogy Lennon és zenéje megmaradjon a köztudatban.

Fia, Sean is azzal mentegetett mikroblogján egy Angliában rosszul elsült autóreklámot, hogy “nem anyagi szándék állt mögötte, egyszerűen csak fenn akarták tartani emlékét a világban”.

MTI/PRAE.HU

 

Egy hozzászólás to “Világszerte John Lennonra emlékeznek a hétvégén”

  1. Elin Verne Says:

    Thanks-a-mundo for the blog article. Keep writing.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: