Csillagok, sorsok – Manet színes világa

„Az a fontos, hogy az ember saját korához tartozzék, és azt fesse, amit lát.” Jobban senki sem ragadhatta meg, mint Édouard Manet – akit az impresszionizmus előfutáraként tartanak számon a művészettörténészek – a korszak festészetének hitvallását.

A képlete ismeretében még beszédesebb ez a mondat: Manet 14 éves volt, amikor felfedezték a Neptunuszt, ezt a ködös, misztikus, mélyen látó, a kozmikus tudattalannal is kapcsolatba hozott bolygót, amely saját horoszkópjában a Nappal áll együtt, amely utóbbi a renitens Vízöntő jegyében járt születésekor.

Éduard Manet portréja képrombolás közben - Nadartól (Wikipedia)

Éduard Manet portréja képrombolás közben - Nadartól (Wikipedia)


Festők esetében a Nap a színlátást, a színek használatát is mutatja; a Neptunusz hatása Manet-nál kézzelfogható: elködlő, párálló, nagyon élénk, nagyon is vitális színvilág, amely forradalmian nyers és valóságos az akadémista hagyományhoz képest. Azt mondják, alacsonyrendű embereknél, főleg rosszul hangoltan a Neptunusz téveszméket, zavarodottságot, csalásra és csalódásra való hajlamot, ferdeséget és eltévelyedést okoz. Emelkedettebb lelkű emberek horoszkópjában azonban, különösen jó állásban, az isteni szeretetet, a magasrendű, tehát ítélet nélküli elfogadás képességét jelzi. (Azt, hogy Manet ilyen ember volt, a felkelő jegyére vetett marsi trigon jelzi, amely a szellem házának uraként meg is védi őt a külvilág támadásaitól.)

Manet horoszkópjában a Nap az aszcendens ura, tehát személyiségjelölő bolygó, a kötelezettségeket jelölő hatos házban van, tág együttállásban a hozzá a kreatív ötös házból közelítő Neptunnal. Számára tehát munka a szeretet, s az elfogadást így az ecsetjén keresztül valósítja meg: nem tud nem igazat festeni. Annál is inkább, mert nemcsak a Napja, de azon kívül még az Uránusz és a Jupiter is a felforgató és lázongó Vízöntő jegyében áll.

Márpedig annak, aki ennyire Vízöntő, a botrány egészségesebb és valóságosabb, mint a vállveregető elfogadás, a hatalmasok leereszkedő jóindulata. Nem mintha nem vágyna a sikerre, hisz a deszcendenssel csaknem együtt álló Jupiter ezt garantálja, sőt a Hold rávetett trigonja erősen fel is fűti benne a becsvágyat. De a szeretete, az elfogadása a valóságra koncentrál, s nem az igényt, a hétköznapit, a bemerevedett elvárásokat akarja kiszolgálni, amint azt a Merkúr és a Plútó kvadrátja is jelzi. A Merkúriusz, amely a felsőbb világi hatalmakat jelző tízes ház társura, haragban van a mélységeket, a lényeglátást jelölő, titkokat felfedő Plútóval. Szólj igazat, s beverik a fejed – amit a mondást tart, azt Édouard majd minden kiállításán átélhette, ha egyáltalán kihelyezték képeit. Igaz, erős hajlama volt rá, hogy kimondja a mondhatatlant, hogy szembesítse közönségét az altudat korántsem mindig szalonképes mélységeivel. A siker, a hírnév mégis elkerülhetetlen volt számára: a deszcendens vonalát egy fokon belül megközelítő Jupiter garantálja a híressé válását.

A közönség, a külvilág szeretetét a Jupitert a Holdtól érő trigon is előrevetíti, s ugyane fényszög jelzi a baráti támogatók jelentőségét karrierjében és abban, hogy végül is elfogadták őt és művészetét.

Végh Nóra

Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: