Magyarország – Új típusú bűncselekmény tart felénk

A konzulok segítségét kéri Pintér Sándor

Egy teljesen új, eddig nem gyakori bűncselekmény-fajta közeledik Magyarország felé Észak-Európa felől – mondta kedden a belügyminiszter a magyar misszióvezetői értekezleten Budapesten.

Pintér Sándor

Pintér Sándor

Pintér Sándor elmondta: az Europoltól kapták a jelzést. A balti államokból induló módszer lényege, hogy gyorsan mozgó bűnözői csoportok – gyors autókkal vagy motorokkal – megszállnak egy-egy környéket és ott rövid idő alatt “nagyon sok bűncselekményt” követnek el, majd eltűnnek a környékről.

A belügyminiszter arra kérte a nagyköveteket és konzulokat, hogy akinek megbízatási országában ilyen bűncselekményt követnek el, jelezze ezt a magyar belügynek, hogy a rendőrség tudja, melyik irányból számíthat a módszer Magyarországra érkezésére. Pintér leszögezte: szerinte előbb vagy utóbb biztosan ideér Magyarországra az új módszer.

A magyarországi kriminalisztikai helyzettel kapcsolatban Pintér Sándor elmondta: szerdán ér véget a bírósági ítélkezési szünet, és kezdődik a kisértékű vagyon elleni bűncselekmények bírósági tárgyalása is, amelyeket az új kormány helyezett vissza a jegyzőktől a rendőrség hatáskörébe. A belügyminiszter szerint az új rendszer fél év alatt “pöröghet fel” és szerinte 10 ezres nagyságrendű ítéletet hozhatnak ilyen ügyekben a bíróságok. Az új szabályozás szerint egyébként nevelési célzattal az ilyen bűncselekményt elkövetők elzárást kaphatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: