Holnap indul a chilei bányászok mentése

Hétfőn kezdődik a mélyben rekedt chilei bányászok mentése – értesült az AFP francia hírügynökség.

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, 700 méteres mélységben rekedt 33 bányász mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A mentési munkálatokat rendkívüli módon nehezíti, hogy a föld állaga nem stabil.

BBC - The video was first shown to relatives of the trapped miners waiting on the surface

BBC - The video was first shown to relatives of the trapped miners waiting on the surface

Trapped Chile miners give video tour of confinement – BBC


A mentési munkálatokat irányító mérnök az AFP-nek elmondta: az alagút fúrása hétfőn veszi kezdetét. A fúrást egy különleges ausztrál fúróberendezéssel végzik.

Az egészségügyi miniszter mindezzel egy időben bejelentette: a chilei kormány olyan alternatív terven dolgozik, amelynek célja, hogy a bányászokat jóval hamarabb felszínre hozzák.

Jaime Manalich erre vonatkozóan részleteket nem ismertetett, ugyanakkor közölte: a tervet hamarosan a nyilvánosság elé tárják. A hétvégi chilei újságok ezzel párhuzamosan arról számoltak be: Sebastian Pinera elnök nagy súlyt helyez arra, hogy a bányászokat még szeptember 18-a, azaz az ország nemzeti ünnepe előtt a felszínre hozzák. Chile ezen a napon ünnepli a függetlenség napját.

A bányászokkal egy héttel ezelőtt sikerült kapcsolatot létesíteni. Az elmúlt hét közepén az állami televízió egy videofelvételt közölt róluk, és a körülményekhez képest valamennyien jól vannak.

A Chiléből érkezett beszámolók közben azt emelték ki, hogy hat hónappal az országot sújtó, nagy erejű földrengés után az augusztus elején történt – és mindeddig szerencsés kimenetelű – bányakatasztrófa valósággal egyesítette a lakosságot, amely szinte egy emberként szurkol a bányászokért. Sebastian Pinera államfő ugyanakkor megerősítette, hogy vizsgálatot rendelt el az augusztus 5-én történtek, illetve a felelősség feltárására. A hatóságok közvetve mulasztásokkal vádolták a bányatulajdonos San Esteban nevű céget, a bányászati miniszter a napokban azt állította: a 33 bányász azért nem tudott a felszínre jutni, mert hiányzott egy mentőlétra.

MTI

Hírek, Nagyvilág kategória. Címkék: . 1 Comment »

Egy hozzászólás to “Holnap indul a chilei bányászok mentése”

 1. Mátyás77 Says:

  Mi lesz az erősebb az állati vagy az emberi ösztön? – Egymásnak eshetnek a chilei bányászok
  Holnap indul a föld alatt rekedt bányászok mentése. Szinte elkerülhetetlen, hogy a pórul jártak egymásnak essenek az akár karácsonyig is elhúzódó munkák ideje alatt. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az egyik legfőbb gond a mellékhelyiségek hiányából adódó fertőzésveszély lehet, de az üregben elviselhetetlenné válhat a bűz, a meleg és a pára is. A bennrekedt bányászok személyi anyagaiból az derült ki, hogy van közöttük két depressziós és egy személyiségzavaros is.
  Fliegauf Gergely börtönpszichológus szerint szinte azonnal konfliktusok alakulhattak ki a bányászok között, amit a kis helyen való összezártság és a személyi összetétel is garantál. “A vájárok személyi adatait átnézték és kiderült, hogy van közöttük egy személyiségzavaros, valamint két depressziós is. A depressziósok az aktivitásokban nehezen vesznek részt, így ők mindenképpen destruktívan hatnak a csoportra” – fejtette ki a szakértő.
  A bányászokat ugyanis felosztották két csoportra, az egyik fele mindig alszik, míg a másik felét tornáztatják, énekeltetik.

  Fliegauf Gergely elmondta, hogy a külvilágban lévő pszichológusok bármennyire is ügyelnek majd arra, hogy ne legyenek konfliktusok, elkerülhetetlenek a hatalmi harcok. Mindenen összeveszhetnek, amit leküldenek nekik, akár még a gyógyszereken is.

  “A helyzet pszichológiája nagyon hasonlít egy túlzsúfolt börtönhöz, de a zárkákban annyival jobbak a körülmények, hogy érzékelhető a nappalok és az éjszakák váltakozása. Abban az üregben viszont – hiába adnak le lámpákat – teljesen elcsúszik majd az időérzékelés, ez pedig újabb konfliktusokat okozhat. Minden embernek más és más a bioritmusa, ráadásul a sötétség miatt a teljesen egészséges emberek is hallucinálnak majd. Az úgynevezett ingerbefolyásos helyzetekben, mint a mostani, az ember olyan dolgokat lát és hall a sötétben, amelyek nem valósak. Ez teljesen természetes, ugyanakkor felőrlik az ember idegeit” – fejtette ki a szakértő.

  Fliegauf Gergely elmondta, hogy az a kép, amelyen az látható, hogy az egyik bányász felnéz a mindössze 10 centiméter átmérőjű csövön, nagyon emlékeztette arra tekintetre, amit akkor látott, amikor egy börtönben lévő ember nézett át a tátikán. (Börtönajtón lévő kis ablak.) A bányász arcán azonban a rémület jelei is felfedezhetők – tette hozzá.

  A börtönpszichológus úgy vélekedett, hogy egy idő után az agresszió is elkerülhetetlen, bár a NASA pszichológusai a szakma legjobb képviselői között vannak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem szerencsés, hogy csak késleltetve mondják el, mikor szabadulhatnak legkorábban, mert ez csalódást okozhat nekik. Folyamatosan tájékoztatni kellene őket – fűzte hozzá.

  Fliegauf Gergely biztos abban, hogy lesz egy hangadó a csoportban. “Az is lehet, hogy már van is ilyen személy, aki például a legtöbbet kommunikál a külvilággal, így pedig spontán kiválasztódott a vezető. Rajta keresztül a többi bányász is befolyásolható, amit jól mutat, hogy a börtönlázadások alkalmával is a hangadóval tárgyalnak az őrök”.

  A bányászok ugyan hozzászoktak ahhoz, hogy nem tudnak kijönni a bányából, de ez az időszak túl hosszú idő ahhoz, hogy könnyedén átvészeljék. Valószínűleg maradandó lelki károsodás éri őket.

  “Csak így lehet kibírni: beszéltetni kell őket, és folyamatosan feladatokat kell nekik adni”
  “A sötétség egy idő után nyomasztó lesz” – mondta Adamkó Péter a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Riasztásvezetője, aki 1988-ban tíz napra leköltözött az Aggteleki cseppkőbarlangba. “Nekünk viszont mindenünk megvolt, vezetékes telefon, rendes mellékhelyiség, óriási méretű mozgástér, sőt még újságírók és egy miniszter is meglátogatott minket” – emlékezett vissza.
  “Ehhez hasonló eset volt 1976-ban, amikor nyolcan harminc napig éltek a Szemlőhegyi barlangban. Ők olyannyira elveszítették az időérzéküket, hogy 24 óráig aludtak, majd 24 óráig ébren voltak”.

  Adamkó Péter Svájcban viszont nem önszántából került hasonló helyzetbe. “Az egyik expedíció során betört a víz a barlangba, ami elzárta a kijáratot. A legnyomasztóbb az volt, hogy nem tudtuk mikor szabadulhatunk onnan, egy hetet vagy fél évet kell majd ott eltöltenünk”.

  A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Riasztásvezetője szerint a chilei bányászok ehhez képest összehasonlíthatatlanul nehéz helyzetbe kerültek, miután a kevés hely miatt még arra sincs lehetőség, hogy a megfelelő higiéniás körülményeket biztosítsák. Szerinte emiatt az egyik legnagyobb problémát a fertőzésveszély jelentheti, mert ötven négyzetméteren kell megoldani az emberi szükségleteket is, és egy idő után elviselhetetlen lesz majd a bűz.

  “Ha valaki megbetegedne, értelemszerűen nem lehetne orvossal kezeltetni, így a mentést végzők nagy hangsúlyt fektetnek majd a megelőzésre. Várhatóan rengeteg gyógyszert és antibiotikumot küldenek le nekik” – fejtette ki a szakértő.

  Adamkó Péter szerint komoly megpróbáltatást jelent majd az is, hogy a bányászok nem tudnak rendesen mozogni. “Sokkal könnyebb lenne, ha járkálhatnának folyamatosan a barlangban, esetleg fizikai munkát is végezhetnének” – mondta. A barlangkutató úgy véli, csak úgy kerülhető el, hogy a 700 méteres mélységben egymásnak essenek a bányászok, ha folyamatosan lefoglalják magukat, és elütik valahogyan az időt.

  Ehhez viszont pszichológusok alkalmazása is elkerülhetetlen. Adamkó Péter felidézte, hogy amikor Szilágyi Zsolt öt napig volt foglya az Aggteleki cseppkőbarlangnak, akkor egy pszichológus éjjel-nappal beszélt hozzá egy repedésen keresztül. “Csak így lehet kibírni: beszéltetni kell őket, és folyamatosan feladatokat kell nekik adni” – mondta.

  Az elviselhetetlen körülményeket csak fokozza, hogy a sok ember miatt párás meleg lesz az üregben, ami oxigénhiányt okozhat. Ráadásul bármikor betörhet a víz.

  A bezártság valószínűleg a bányászok idegeit sem kíméli, ezért szinte kizárt, hogy konfliktusmentesen teljen el ez a néhány hónap. Adamkó Péter azt feltételezi, hogy 2-4 hét telhet el békésen, utána minden bizonnyal egymással is problémájuk lesz a bányászoknak. “Ezt azonban tagadják majd a hatóságok, ellenkező esetben a külső nyomás is nőne”. A barlangkutató szerint – mint minden ilyen esetben – lesz majd egy hangadó a vájárok között, akinek vezérszerepét fentről is erősítik majd, hogy így ritkítsák, vagy legalább irányítsák a konfliktusokat.
  – írja a nepszava.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: