Zavarkeltés – Az Orbán-Lauder találkozó titka

Ronald S. Lauderrel (a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás legfőbb befektetőjével) találkozott Orbán Viktor. Januárban. Most augusztus van.

A formájában megújult Népszava egy hete mégis ezzel a hírrel ébreszti és altatja olvasóit.

Az Orbán-Lauder találkozó titka

Az Orbán-Lauder találkozó titka

Ne vitassuk el, a maga szempontjából érthetően!

A szocialisták lapja “rátalált” egy publikálatlan információra. És használja. Nem másként, épp úgy, ahogyan egy revolverújság használni szokta. Nem tájékoztatni akar, pusztán félrevezetni. Az egyik kutya, a másik eb tudatot erősíteni. (Ami ebben a botrányos ügyben kifejezetten előnyös Gyurcsány Ferencnek és tettestársainak.) Hogy ezt mégis hatásosan teheti, annak két oka van.

Egyrészt, a Fidesz az ominózus találkozó után hallgatott a történtekről. (Azért-e, mert a megbeszélést kezdeményező Ronald S. Lauder ezt kifejezetten kérte, vagy mert mindkét fél számára így volt komfortos, ne találgassuk.) Orbán Viktor és környezete egy szót sem szólt (a tanulságot érdemes levonni…), így a Népszava informátora leleplező történettel állhatott elő, amely alapállításában helytálló: létezett Orbán-Lauder-találkozó.

Másrészt, az újság megkeresésére a miniszterelnök kommunikációs stábja nem reagálhatott jól, mert nem volt képben. A késlekedés pedig olyan kárt okozott, mint amikor a megáradt folyót a gátszakadás után igyekeznek megállítani.

Orbán-Lauder-találkozóról dübörög a sajtó és az ellenzék egy hete, kicsit sem törődve azzal a ténnyel, hogy a Fidesznek a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos álláspontja több mint egy éve – ellenzékben és kormányon – konzekvens.

A Népszava által nyilvánosságra hozott megbeszélést akkor takarná be a titkos megállapodás, a mutyi árnyéka, ha nyomában döntések születnek. Például a kormányváltás után a vizsgálódó hatóságok szép fokozatosan leszállnak az ügyről. A miniszterelnök nem nevez ki megbízottat a részletek felderítésére. Vagy épp csak megváltozik a Fidesz kommunikációja, és immár támogatja a beruházást.

De semmi zavarba ejtő nem történt. Csak zavarkeltés. Mintha a sukorói ügylet nem arról szólna, hogy külföldi befektetők kívánságára a kormány törvénytelen csuklóztatásba kényszerítette a magyar közigazgatást, félrerúgva törvényeket, semmibe véve ár-érték arányokat. Mintha a történet nem azt példázná, hogy a Lauderék előtt bokázó Gyurcsány-kormány önös előnyöktől vezérelve hogyan értékelte le saját közösségének szuverenitását, országának presztízsét.

Mintha a régi és az új hatalom is csak a konc bűvöletében élne…

Pedig a találkozó nyomtalan utóélete világosan jelzi, hogy amit Orbán mondhatott Laudernek, abban nem lehetett köszönet. Mutyi meg végképp nem. Ha lett volna, a megbeszélésről bizonyosan nem a szocialista Népszavából értesülünk, sokkal inkább a sukorói beruházás újraindításáról szóló hírekből…


Revideáljunk felül!

Egyik vacsoracsatázásra hajlamos médiacelebünktől hallottam, hogy felülrevideálja a nézetét, amely kijelentés annyira megfogott, hogy magára a felülrevideálandó lényegre már nem is tudtam figyelni. Elsikkadt.

A popsztár amúgy azért kapott öt percet az egyik kereskedelmi tévétől, mert háromévesen odahagyott kislánya 13 év után előkerült. És valljuk be, ez nem hétköznapi történet. Az állatkerti sétával habosított bulváretűd, miközben tájékoztatta a nagyérdeműt a jeles eseményről, – jófejségnek feltüntetve – propagálta a gyermekelhagyás gyakorlatát. “Apák, ti csak menjetek, az élet nem áll meg, a gyermek növése kiváltképp.” Ímhol a bizonyíték.

Amitől persze nem ered világgá rögvest minden apuka, csak aki már útra kész, a többiek meg legfeljebb elgondolkodnak azon, hogy lúzerek voltak-e, amikor gyermekeik felnevelését nem hagyták feleségükre vagy másra. Talán úgy műsorra tűzték volna őket is a tévében…

Nem tudom, a szerkesztők minden esetben tudják-e, hogy a nézettség növelésén kívül még mit csinálnak, mire sarkallnak, merre orientálnak, azt meg nem is kérdezem, hogy az életünkre nagy hatással bíró médiacelebek tudják-e, mit beszélnek.

Lenne mit “felülrevideálnunk”. A celebjeinket, a médiánkat, a nyelvünket. Hogy mást ne mondjak, az életünket.

Borókai Gábor:

Zavarkeltés – Az Orbán-Lauder találkozó titka

Heti VálaszVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: