Megtudták a rossz hírt a mélyben rekedt bányászok

A chilei egészségügyi miniszter közölte a lent rekedt bányászokkal a hírt, hogy még három hónapot kell lent tölteniük. A bányászok különböző gyakorlatokkal szimulálják a teljes sötétségben a nappalok és az éjszakák változását. Fontos, hogy ne hízzanak el túlságosan, mert a mentőjárat csak 66 centi széles lesz – közölte az Index.

A chilei tévé videófelvételt tett közzé a mélyben rekedt 33 bányászról. A felvételen a bányászok jókedvűnek tűnnek.

Három nappal megtalálásuk után, szerdán megmondták a bányaomlás miatt föld alatt rekedt chilei bányászoknak, hogy csak hónapok múlva tudják felszínre hozni őket – olvasható az index.hu internetes portálon.

A hírt a dél-amerikai ország egészségügyi minisztere tudatta a lent rekedtekkel. Az augusztus 5-e óta 700 méteres mélységben levő vájárok Jaime Manalich szerint nyugodtan reagáltak a hírre, amit eddig nem mertek nekik elárulni.

A chilei egészségügyi miniszter figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a nyugodt reakció után lehetséges, hogy a depresszió és a kínlódás időszaka jön. A dél-amerikai ország hatóságai mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a bányászok számára a hosszú várakozási időszakot.

Speciális edzési és rekreációs programot alakítanak ki számukra. Ehhez az amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) szakembereinek segítségét is kérték, akiknek nagy gyakorlatuk van abban, hogy hogyan kell életben tartani a hosszú űrmissziókban résztvevő asztronautákat.

A legfontosabb az egészségi állapotuk feljavítása. Megtalálásuk óta glükóz-szirupot, vizet, csokoládé és málna ízű turmixokat küldtek le a bányászoknak a szűk járaton keresztül. Néhány nap múlva már a szilárd élelmiszert is képes lesz emésztőrendszerük feldolgozni.

Kisebb lámpákat, szemellenzőket, gyógyszereket és más gyógyászati eszközöket is lejuttattak hozzájuk. Nemsokára vizelet- és vérmintákat vesznek tőlük, és arra kérik majd őket, hogy rendszeresen mérjék vérnyomásukat és hőmérsékletüket.

inforadio

Hírek, Nagyvilág kategória. Címkék: . Leave a Comment »

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: