Igazi őszi nappal búcsúzik az augusztus – Megjelentek az első zivatarok az Alpok lábainál

Az utolsó kánikulai napot péntek este záporokkal, néhol heves zivatarokkal érkező hidegfront zárja le. A következő egy hétben már őszies jelleget vesz fel az időjárás. A front előtt már kipattantak az első zivatarok az Alpok lábainál.

Hidegfront hozza az őszies időt - ICI

Hidegfront hozza az őszies időt - ICI

Közeledik a frontzóna, előtt már heves zivatarok alakultak ki az Alpokalján

Az őszies időt hozó front vonala jelenleg Ausztria középső vidékeinél tart. Mögötte jelentősen lehűlt a levegő, Németország délkeleti részén és Kelet-Ausztriában csupán 18, 21 fokot mérnek, miközben a front előtt Ausztria keleti felén még 26, 29 fokot mutatnak a hőmérők – hazánkban pedig sokfelé 30 fok fölött van a hőmérséklet.

A front előtt az Alpok keleti lábainál már több heves zivatar kipattant, amelyek a nyugatias áramlással hazánk északnyugati határvidékét is megközelítették, de egyelőre határainkon túl maradnak. A Fertő-tó közelében több intenzív zivatarcella is megfigyelhető, de egyelőre ezek is az osztrák oldalon okoznak villámlás és csapadékot.

Bár pénteken a hőmérséklet sokfelé meghaladja a 30 fokot, sőt délkeleten a 35 fokot is megközelíti, az este érkező hidegfront őszi légtömeget hoz Magyarország fölé. Az északnyugati megyéket már késő délután megközelíti a front, és ott helyenként heves zápor, zivatar alakul ki. Felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Az este folyamán elsősorban az ország északi vidékén fordul elő további zivatar, elszórtan azonban máshol is lehet. Átmenetileg megerősödik az északnyugatira forduló szél, sőt zivatarok környezetében viharosra fokozódik.

Igazi őszi nappal búcsúzik az augusztus

Szombaton változékony idő várható. Főként délelőtt fordulhat elő eső, zápor, de a szürke órákat követően néhány órára kisüt a nap. Ekkor azonban ismét megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A péntekhez képest 8-10 fokkal hűvösebb lesz az idő. Vasárnap kellemes kora őszi idő lesz változó felhőzettel, hétfőn viszont a Dunántúlon eső is kialakulhat. A számítások szerint kedden, augusztus utolsó napján lesz az első őszies lehűlés mélypontja: a gyakori esőzés mellett helyenként a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet.

Lehet még nyár szeptemberben

Az első komoly lehűlés nem jelenti azt, hogy néhány napra nem térhetne vissza a nyár. A sokéves adatok alapján a Kárpát-medence éghajlatába a tartós szeptemberi kánikula belefér. 1947. szeptember 12-től 21-ig tíz napon keresztül a nappali hőmérséklet Magyarország nagy részén meghaladta a 30 fokot, sőt ebben a periódusban 35 fokos forróság is előfordult. Késői kánikulára is volt számos példa. 1935-ben Szegeden október 6-ra esett az utolsó hőség nap.

ICI Interaktív Meteorológia

Hozzászólás