Humoreső a város szívében – Kiállítás. A nyolcvanéves Sajdik Ferenc kedvéért

Sajdik Ferenc, a Ludas Matyi karikaturistája, a Pom-pom meséi, a Nagy Ho-ho-ho horgász méltán népszerű alkotója nyolcvanéves lett. Az idő elszállt, ám rajzainak jelentése, szerethető mivolta cseppet sem fakult az évek során. A kArton Galéria kiállítása az ő és híres pályatársai műveiből ad válogatást s egyben betekintést a Kortárs Karikatúra és Szatíra (Koksz) Műhely munkájába.

 A nyolcvanéves Sajdik Ferenc

 A nyolcvanéves Sajdik Ferenc

A Koksz Műhely azért jött létre 2002-ben, hogy a kortárs karikatúra és a magyar szatirikus képzőművészet értékeit képviselje. Tagjai között tartja számon többek között Tettamanti Bélát, Szerényi Gábort, Császár Tamást és Sajdik Ferencet, akinek tiszteletére nyílt meg a kArtonbeli kiállítás.

A tárlaton a műhely tagjainak alkotásait szemlélhetjük meg. Tettamanti Bélának három születésnapi köszöntőjét is kiállították, amelyekből az egyiket természetesen Sajdik Ferencnek készítette. Mellettük a falon az ünnepelt néhány karikatúrája látható a Budapesti anziksz ciklusból.

A rajzokon visszaköszönnek a szeretett Sajdik-figurák, az évtizedek alatt megszokottá vált, kedvelt vonalak, a színvilág, amelyeket még egyedibbé tesznek a mulatságos feliratok, bölcsességek.

Láthatunk kisebb kerámiaszobrokat is, amelyek különféle humoros témákat dolgoznak fel.

A legmosolyogtatóbbak közé tartozik Árvay László Hal (evolucionista) című munkája és Szalay Pál Mobilozó című lovas szobra. A Tettamanti-féle köszöntőkkel szemközt álló falon a Koksz Műhely tizenhét kiválóságáról készült karikatúrákat tanulmányozhatják a látogatók.
A tárlaton éppúgy helyet kaptak fotómontázsok is, mint rajzos karikatúrák. Előbbiekből kiemelendő Halász Géza két munkája, a Törvényhozó a kettes villamoson és a Mars. Utóbbin a Feszty-körképen látható Magyarok bejövetele című témát áthelyezte a Marsra, így e távoli bolygót legalább a humor világában mi hódíthatjuk meg.

Kedves és egyben zseniális Szerényi Gábor Nagyapámnál vendégségben című fotómontázsa, valamint Surányi András A magyar eurobankjegy című munkája. Nem kevésbé mulatságosak Kaján Tibor rajzai sem, amelyeken a szöveg és képiség egyformán vonzza az érdeklődők tekintetét.
Szavakkal nem lehet teljesen visszaadni a rajz, a festészet esszen­ciáit. Még kevésbé tehetjük ezt meg, ha a humor, a derű hat a szóban forgó alkotásokon. A csattanókat, amelyeket egy-egy mű elmesél, csakis a helyszínen érthetjük meg, a mosolyt, az örömöt csak ott élhetjük át. A fiatalabbaknak is szórakoztató lehet a tárlat, hiszen napi aktualitású műveket is bőven találhatunk. Ezek mellett persze van néhány téma, amelyek talán jelenleg nem hordozzák ugyanazt az üzenetet, amelyért annak idején megszülettek, ám szépségük, hangulatuk ma is ugyanúgy hat, mint hajdanán.

A kiállítást megtekintve az igazi, klasszikus humorral találkozunk, amely nem bántó, nem felszínes, nem közönséges, hanem bölcs, elgondolkodtató, ugyanakkor minden érzékünket átjárva mulatságos. Felszabadít bennünket a mindennapok ránk rakott terhei alól, az öröm árad szét bennünk, a környezetünk is mintha átalakulna, és egy derűs másik világba jutunk hirtelen.

kArton Galéria és Múzeum
– V. ker., Alkotmány u. 18.
Látogatható szeptember 3-ig. Hétköznap 10–18 óráig, szombaton 10–13 óráig

Hrecska Renáta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: