BUDAPEST – 2010. évi augusztus 20-i állami ünnepségsorozat

Három fővárosi helyszínen lesznek programok augusztus 20-án! A hagyományos programok között a kenyérfesztivál, a tisztavatás és természetesen a tűzijáték is szerepel. A Kossuth téren 10 órakor kezdődik és este 9-ig tart a Szent István király udvara elnevezésű rendezvény, ugyanitt tartják a kenyérfesztivált, az Andrássy úton pedig születésnapi kerékfesztivált rendeznek a kerékpárosoknak. A tűzijáték este 9-kor kezdődik a Duna Petőfi-híd és Margit-híd közé eső szakaszán.

Budapest - Három fővárosi helyszínen lesznek programok augusztus 20-án

Budapest - Három fővárosi helyszínen lesznek programok augusztus 20-án

Együtt az Ország!
A 2010. évi augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat programja

 • 9:00-9:30 Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása Helyszín: Kossuth Lajos tér
 • 9:45 Katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között
 • 11:00-13:00 Tisztavatás és katonai bemutató Helyszín: Hősök tere
 • 11:20 Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi beszéde
 • 11: 50 Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi beszéde
 • 12:05 Térzene katonazenekarok előadásában
 • 13:00 Ünnepélyes őrségváltás
 • 15:00-16:00 Lajta hadihajó avatása és hajós felvonulás Helyszín: a Duna Lánchíd és az Árpád híd közötti szakasza Az avatásban részt vesz: Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és felesége
 • 15:30 Ünnepi köszöntő és szertartás Helyszín: Clark Ádám tér Az ünnepségen beszédet mond Nagy Gábor Tamás, a budavári kerület polgármestere.
 • 16:00-16:30 Az összetartozás láncszemei -”Aratómenet” Helyszín: a Clark Ádám tértől a Bazilikáig A menetben részt vesznek a Mesterségek Ünnepének hagyományőrzői, az árvízkárosult területekről érkező ötszáz gyermek, valamint a Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozójának részvevői
 • 17:00-19:00 Ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet Helyszín: Szent István tér A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti.
 • 18:00-21:00 Kívánságlánc Helyszín: Duna-part Élő rádiós kívánságműsor és felajánlás-gyűjtés az árvízkárosultak javára.
 • 20:55 Együtt az Ország! Közös gyertya-gyújtás az Összefogás Dalára Helyszín: Duna-part (Szabadság híd és a Margit híd közötti rakpartszakasz)
 • 21:00-21:20 Ünnepi tűzijáték Helyszín: Duna-part
 • 21:30 Világzenei koncert határon túli együttesekkel Helyszín: Lánchíd pesti hídfője Az Art-mozaik külhoni művészeti fesztivál szervezésében.

A nap programjának jótékonysági rendezvényei

 • 10:00-18:00 „Szent István-napi étkek” – Magyar Gasztro-Sétány a budai rakparton Helyszín: Bem József tér és Clark Ádám tér A jótékony felajánlások partnerszervezetei: MAGOSZ és annak Gazdaasszony Tagozata, Magyar Pékszövetség, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és annak Kézműipari Tagozata, Zsanna-Manna Mennyei Édesség Kft.
 • 13:00-22:00 A Magyar Kormány 500 árvízkárosult gyermek vendégének programjai Benne 20:00-kor Magyarország Tortájának ünnepélyes felvágása A programon részt vesz a Köztársasági Elnök felesége, valamint politikusok, meghívott művészek, közéleti személyiségek. Élőben közvetít a Magyar Televízió.
Program info
Programtípus
 • Kulturális programok
helyszín
 • Belváros

*

Magyarország nemzeti lobogójának felvonása, katonai tiszteletadással az Országház előtt

Helyszín: Budapest, Kossuth tér
Időpont: 2010. augusztus 20. 9:00

Az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat első hivatalos eseménye a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonása katonai tiszteletadás kíséretében. A közjogi méltóságok és a meghívott vendégek 9:00 órakor sorakoznak fel az Országház előtt. A koszorúzás és zászlófelvonás a Budapest Helyőrség koreográfiája szerint történik. A megemlékezésen részt vesz a Magyar Honvédség Támogató Dandár központi zenekara és a Díszzászlóalj, és idén újra a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége. A központi ünnepség narrátora Rubold Ödön, a Himnuszt Szvorák Katalin énekli.

Katonai ünnepség a Hősök-terén

Helyszín: Budapest, Hősök tere
Időpont: 2010. augusztus 20. 11:00

Minden év augusztus 20-án avatják tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen frissen végzett katona hallgatókat. 2007 óta új helyszínen, a Hősök terén zajlik a tisztavatás ceremóniája, ahol az avatandó tisztek széles nyilvánosság előtt tesznek esküt a haza védelmére.

Ez lesz az első olyan ünnepség, melyben egy hallgatói század az új díszegyenruhában jelenik meg. A több éves előkészítő munka után bevezetett díszöltözettel a katonák tisztelegnek a háborúkban hősi halált halt, a magyar hadseregben mindenkor szolgált tisztek előtt, s őrzik az általuk képviselt értékeket. A ceremónia új elemeként az ifjú tisztek esküjük elmondása után kardot rántanak.

Augusztus 20-án a Hősök tere már kora reggel benépesül. Az érdeklődő közönség ezen a napon megtekintheti a Magyar Honvédség által kiállított haditechnikai eszközöket. Különleges látványossága az ünnepségnek a katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között. Közkedvelt katonai látványosság a 32. Budapest Díszzászlóalj díszelgőinek fegyveres bemutatója. A hivatalos ünnepség a díszalegység bevonulásával kezdődik, ezt követően fogadják a történelmi zászlókat. Az ünnepség fénypontja a tiszti fogadalomtétel és az esküt követő kardrántás. A tisztavatás hagyománya szerint minden évben az egyetem egy kiválóan végzett katona hallgatója a tiszti eskü szövegének előmondója. Az eskütétel alatt a Bánk bán című opera Hazám, hazám áriájának zenekari feldolgozását hallhatjuk. Az ünnepi beszédek elhangzása után az újonnan avatott tisztek képviselői koszorút helyeznek el az Ismeretlen Katona sírjánál. Látványos eleme a tisztavatásnak a légi bemutató. A tisztavatás záró mozzanata az ifjú tisztek díszmenete.

A Hősök terén a szervezők a tisztavatás után is gondoskodnak a látni- és hallgatnivalókról. Déltől a katonazenekarok térzenét adnak, végül a közönség megnézheti az ünnepélyes őrségváltást.

Az ünnepség programja:9:45
Katonazenekarok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között

10:15
Díszelgők bemutatója

10:45
A díszalegység bevonulása
– Elöljáró fogadása
– Történelmi zászlók fogadása
– Himnusz
– A köztársasági elnök ünnepi beszéde
– Tiszti fogadalomtétel és kardrántás
– A honvédelmi miniszter ünnepi beszéde
– Koszorúzás
– Szózat
– Légi bemutató
– Díszmenet
– A történelmi zászlók és a zenekar elvonulása

12:05
Térzene katonazenekarok előadásában

13:00
Ünnepélyes őrségváltás

A Lajta hadihajó újjáavatása és hajós felvonulás

Helyszín:A Margit-híd és a Lánchíd közötti Duna szakasz (az érdeklődőket a pesti rakparton a Parlament északi kapujának magasságába várjuk)
Időpont: 14.30-15.30

A Lajta monitort Hende Szilvia kereszteli újjá. Ünnepi köszöntőt mond Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, és Dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

A Lajta Monitor Múzeumhajó nemzetközi jelentőségű, és a hadihajózás-történészek által számon tartott műszaki műemlék, melyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízásából a Podmaniczky díjas „ZOLTÁN Gőzös Közhasznú Alapítvány” újított fel. A rekonstrukcióban és az újrakeresztelésben részt vevő további szervezetek: Magyar Hajózási Országos Szövetség, Európa Cégcsoport, TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület, Cs. és Kir. Dunaflottilla Hagyományőrző Egyesület. A hadihajót ünnepélyes avatásán harminc hajó kíséri a Dunán.

A világ első monitora, amely típus az alacsony hajótestű, erősen páncélozott, forgó lövegtornyos, géperejű hadihajó megnevezése, az un. USS MONITOR az Amerikai Egyesült Államokban épült 1862-ben. Mivel ez a hadihajó típus bevált, mindenhol elterjedt: 1965-ig kb. 200 példány készült belőle. Mára azonban már csak 7 db maradt fenn részben vagy egészben. Ezek egyike a mi Lajtánk. Sajátossága, hogy ez az egyetlen abból a verzióból, amelynél a kormányállást a lövegtorony tetején helyezték el. Az ünnepélyes avatás után a hajó megnyílik a látogatók előtt.

„Aratómenet” és ünnepi szertartás

Helyszín: Budapest, a Clark Ádám tértől a Lánchídon keresztül a Bazilikáig
Időpont: 2010. augusztus 20. 15:30 órától

15:30 órától kerül sor az ünnepi köszöntővel egybekötött ökumenikus szertartásra a Clark Ádám téren felállított színpadon. Az esemény résztvevőit Nagy Gábor Tamás, a budavári kerület polgármestere köszönti, majd Sebestyén Márta előadásában csendülnek fel Szent István-i dalok. A programban közreműködnek továbbá a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület táncegyüttesei. Az ünnepi szertartást követően 16:00 órától indul a Clark Ádám térről a díszes „aratómenet”, amelyhez csatlakozik az az ötszáz gyermek, akiket Magyarország Kormánya lát vendégül ezen a napon. A szereplők a Lánchídon keresztül vonulnak, amelynek pesti hídfőjénél csatlakoznak a menethez a Határon túli Magyar Fiatalok 15. Találkozójának résztvevői, és együtt érkeznek a Szent István Bazilika elé. Az ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszenteli a mesterek kenyerét.

Az aratóünnep hagyományaiA Szent István-napi aratóünnep gyökerei Mária Terézia koráig nyúlnak vissza. Miután a királynő elrendelte Szent István napjának nemzeti ünneppé tételét, és Ferenc császár 1818-ban engedélyezte Szent István kézereklyéjének a budai várhegyen történő ünnepélyes körbehordozását, messze földön híressé váltak a budai István-napok. Az ekkor megtartott aratómulatságok alkalmával az ünnepi asztal ékessége volt az új lisztből készült kenyér, amely jelképévé vált az államiság ünnepének.

A kenyér becsben tartása a XX. században is elevenen élt, megszegését és fogyasztását előírások és tilalmak szabályozták. A kenyeret soha nem dobták ki, mert ez szentségtörés lett volna, és ha a földre esett, meg kellett csókolni, de legalább ráfújni. A kenyerek megáldása a templomokban országszerte augusztus 20-án történik.

A kenyér alapja, a búza, a mindig újjászülető élet szimbóluma. A vetést őseink mindig a templomban megáldott búzaszemekkel kezdték, és a néphit szerint minden egyes búzaszemben ott található Jézus képmása. Az aratás befejeztével sok helyen aratókoszorút készítettek a búzakalászból, és ünneplő ruhában vonultak föl vele a gazda vagy földesúr portáján. Az aratókoszorút általában a tisztaszoba mestergerendájára akasztották, vetéskor pedig a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy ezzel biztosítsák a jövő évi termést. E nemes és több évszázados hagyományokat felelevenítve idén a mesterek és táncosok díszes aratókoszorús felvonulással és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István napját.

Ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet

Helyszín: Budapest, Szent István tér
Időpont: 2010. augusztus 20. 17:00 órától

Az előző évek gyakorlata szerint kerül megrendezésre augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt az ünnepi szentmise, és az azt követő Országos Szent Jobb körmenet. A 17:00 órakor kezdődő liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti. A ceremónián jelen lesz Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka.

A körmenetben a Szent Jobb előtt a Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak. A szentmise egyénileg is szabadon látogatható. A jelentkezőket az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal regisztrálja és juttatja el hozzájuk levélben a tudnivalókat és a részvételi jegyeket.

Jelentkezés telefonon: 06-1 /225-2590/104

A Szent Jobb története

Államalapító István királyunk Szent Jobbjának kalandos és csodás történetét már a korabeli krónikák is megőrizték, tiszteletéről pedig az 1222-es Aranybulla rendelkezett először. A királyt halála után a székesfehérvári Szent István Bazilikában temették el, ahol a fehérvári káptalan a pogánylázadások zavaros éveiben a Bazilika alatti sírkamrába rejtette a testet. Ekkor vették észre, hogy a jobb kéz teljesen épségben maradt, és mert csodás erőt tulajdonítottak neki, leválasztották a testről. A szent ereklyét a kincstár őre később eltulajdonította és bihari birtokán rejtette el, ahol első királyunk tiszteletére és az ereklye méltó elhelyezésére Szent László 1083-ban megalapította a szentjobbi apátságot.

A Szent Jobb vándorútja a XV. században kezdődött meg: a török uralom alatt kezdetben Boszniába, később Raguzába került, ahonnan hosszas diplomáciai tárgyalásokat követően Mária Terézia Bécsbe szállíttatta, majd Budán az Angolkisasszonyok gondjaira bízta. Ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának nemzeti ünneppé tételét.

A II. világháború idején a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták. 1950-től kezdődően betiltották az ünnepi körmentet és a Szent Jobb tiszteletét. 1987. augusztus 20-án a budapesti Szent István Bazilikában Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte a Szent Jobb- kápolnát, amelynek létrejöttét néhai Lékai László bíboros kezdeményezte: itt kapott végleges nyughelyet nagy királyunk ereklyéje, amely azóta is látogatható. Szent István halálának 950. évfordulóján, 1988-ban ismét sor kerülhetett a Szent Jobb országjárására: tízezrek fogadták a nemzeti ereklyét megilletődve és áhítattal. Azóta évről évre elindul Szent István napján a könyörgő menet.

Szent István-napi étkek

Helyszín: Budapest, Bem József tér és Clark Ádám tér
Időpont: 2010. augusztus 20. 10:00-18:00 óráig

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Helyszín: Budapest, Duna – part
Időpont: 2010. augusztus 20. 21:00

Idén az augusztus 20-i állami rendezvény programjait, az ünnepség méltóságát megtartva, a korábbinál szerényebb költségek mellett rendezi meg a Magyar Kormány. Az államalapítás ünnepének eseménysorozata az árvízkárosultak javára történő összefogás jegyében zajlik. Az augusztus 20-i tűzijáték, amely Magyarország legtöbb látogatót vonzó szabadtéri rendezvénye, most alkalmat ad az összetartozás érzésének kifejezésére.

Az idei tűzijáték különleges azért is, mert technikai kivitelezése jótékony felajánlásból valósul meg egy szombathelyi pirotechnikai vállalkozás, a Kopula 96 Kft. jóvoltából. A cég tulajdonosa felajánlotta, hogy térítésmentesen biztosítja a látványossághoz szükséges pirotechnikai eszközöket és a dramaturgiai tervezést.

A hagyományoknak megfelelően a tűzijáték 21:00 órakor kezdődik. A megelőző órákban a Duna-parton rádiós kívánságműsor szórakoztatja a közönséget, 20:55 órakor pedig az Összefogás Dalával közös gyertyagyújtásra hívjuk az összegyűlt tömeget. Idén a megszokottól eltérő kilövési pontokról, a Margit híd és Erzsébet híd közé eső szakaszon állomásozó három uszályról indítják a rakétákat. A Citadella és a hidak nem lesznek kilövési pontok. A kb. 18 perces fényjáték képei között láthatunk majd őszi levélhullást, méhrajt, vízesést és pálmaligetet, de feltűnnek az égen színes krizantémok, dáliák és égitestek is.

A tűzijáték aláfestő zenéje – az Összefogás Dalához hasonlóan – szintén művészi összefogással születhetett meg. Az Örömzene, Örömtánc tehetségkutató fesztivál győztes darabja, a Henna együttes Áldás című dala csendül fel a Duna-parton, amelynek öt tételes átdolgozását Szirtes Edina komponálta meg.

A tűzijátékot a Magyar Televízió jóvoltából élő, egyenes adásban kísérhetik figyelemmel az otthon maradt érdeklődők, a látvány a képernyőkön keresztül is kiválóan érvényesül majd.

Magyarország Tortája: Szilvagombóc torta

Immár negyedik éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete különleges cukrász remekkel készül augusztus 20-ára. Magyarország Tortáját minden évben pályázat útján választják ki. A jelentkezőktől olyan új és kreatív ötletekben gazdag tortákat és recepteket várnak, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódnak. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálja el, akik az első körben azt a három tortát választják ki, melyek közül egy újabb grémium dönt az azévi győztesről.

Idén a döntőbe jutott torták közül a Túrógombóc torta a hagyományos tejfölös-túrós ízeket jeleníti meg. A Széchenyi epres nevet viselő tortában a közkedvelt csokoládé-vanília-eper harmonikus kombinációját találjuk, míg a Szilvagombóc torta rendhagyó formában ötvözi a magyar szilvát a csokoládéval és a marcipánnal. A Magyarország Tortája cím hivatalos kihirdetésére az augusztus 3-án a Kormányzati Kommunikációért felelős Államtitkárság által szervezett sajtótájékoztatón került sor: a cukrászmesterek idén a megmérettetés győztes tortájának a veresegyházi Sulyán Cukrászda Szilvagombóc tortáját választották.

A Szilvagombóc tortát az Ipartestület szervezésében az ország több száz cukrászdájában, azonos recept alapján, egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-ától folyamatosan árulják. A fővárosban a budai rakparton az augusztus 20-án megrendezett Magyar Gasztro-sétány kiállító standjain is kapható lesz Magyarország Tortája. Az ünnepi torta hivatalos felvágására augusztus 20-án 20:00 órakor kerül sor a Budai Vár Savoyai-teraszán, amelyet az MTV élőben is közvetít.

Az elmúlt évek győztes tortái kivétel nélkül a Zila kávéház – Krisztina Cukrászda remekei voltak:

– 2007: Madártej torta
– 2008: Szatmári szilva torta
– 2009: Pándi meggytorta

Kívánságlánc és Közös Láng

Helyszín: Budapest, Duna – part
Időpont: 2010. augusztus 20. 18:00-21:00 óráig

Kívánságlánc

Az augusztus havi csillaghullás régóta megfigyelt jelenség. A hagyomány úgy tartja, aki hullócsillagot lát, az kívánhat valamit. Augusztus 20-án este a Duna-parton nemcsak a csillaghullás váltja valóra a kívánságokat, hanem a Lánchíd rádió is, amelynek közreműködésével 18 órától, az Erzsébet híd és Margit híd közé eső szakaszon zenei kívánságműsort hallgathatnak az ünnepi tűzijátékra érkezők.

Aki 2010. augusztus 19-én és augusztus 20-án tárcsázza az „Összefogás Vonalát”, vagy üzenetben elküldi az összefogás szót a 1749-es számra, annak lehetősége nyílik részt venni az esti zenei kívánságműsorban. Augusztus hónap a reménység hava: mindenki, aki csatlakozik a Kívánságlánchoz, az egyben hozzájárul –hívásonként 200 forinttal- az árvizek sújtotta területeken élők megsegítéséhez is.

Közös Láng a Duna-parton

Minden év augusztus 20-án az esti órákra benépesül a Duna-part. Ezreket vonz ide az ünnepi tűzijáték kivételes hangulata. Idén a tűzijátékot megelőző, várakozással teli percekben álljunk meg egy pillanatra, és emlékezzünk az ünnep valódi üzenetére. Az 1010 éves államiságra, a közös történelmi múltra, amely nemcsak összeköt bennünket, de felelősséget is ébreszt nemzetünk bajba jutott tagjai iránt.

Augusztus 20-án 20:55 órakor, miután a Duna-parton felcsendül az Összefogás Dala, az emelkedett percekben közös gyertyagyújtással emlékezünk minderre. A Közös Láng jótékonysági kezdeményezés is egyben: a rakpartokon kihelyezett hivatalos árusító pontokon kapható gyertyákból befolyt bevétel az árvízkárosultak számára kerül felajánlásra. A sok kis gyertya, a Duna-parton felragyogó fénypontok az egyéni szerepvállalás szimbólumai, amelyek a távolból Közös Lánggá összeolvadva jelzik: a szolidaritás közös, számíthatunk egymásra. Az ünnep magasztos percei kiemelnek a hétköznapokból, és lehetőséget nyújtanak, hogy közelebb lépjünk egymáshoz. A „Közös Láng” emellett egy jelzés a földről az ég felé, amellyel az egybegyűltek elindítják 21 órakor az ünnepi tűzijátékot.

Összefogás dala

A Magyarországot sújtó árvizek hatalmas károkat okoztak az ország egész területén. Sokak életét változtatta meg gyökeresen, amikor hosszú évek fáradságos munkáját látták megsemmisülni néhány pillanat leforgása alatt. A természeti katasztrófa okozta mérhetetlen pusztítás láttán sokakban megfogalmazódott a tenni akarás vágya.

Ez a segítőszándék vezette a magyar művészvilágot ahhoz az összefogáshoz, amelynek eredményeképpen megszülethetett az Összefogás Dala. Lévay Sylvester, szabadkai születésű Grammy Díjas zeneszerző ajánlotta fel szerzeményét, amelyhez Szomor György írt szöveget, és tizennégy kiváló művész pedig vállalta, hogy szívét-lelkét és hangját adja hozzá. A közreműködő neves előadók: Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Feke Pál, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi, Varga Miklós valamint Zséda.

A dal születésének különlegességét adja, hogy a közös cél, a segíteni akarás, a népzenétől kezdve a musicalen át egészen a popműfajig, különféle zenei irányzatok képviselőit kovácsolta egy csapattá. A dal fő üzenete, hogy a bajban sosem vagyunk egyedül, hiszen az összefogás erejével bármilyen akadály leküzdhető.

A dalból készült videoklipet augusztus 10-től több tévécsatorna kezdi sugározni egy jótékonysági adománygyűjtés keretében. Augusztus 20-án pedig, az Összefogás napján a tűzijáték megelőző perceiben a Duna-parton csendül fel az Összefogás Dala.

Egyéb programok:

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

Százhalombatta, 2010. augusztus 12 – 22.

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

17. alkalommal hívjuk a világot egy varázslatos, érzelemmel és vidámsággal teli utazásra a különböző kultúrák között. tovább

Balatonboglári Szüreti Fesztivál

Balatonboglár, 2010. augusztus 19 – 22.

Balatonboglári Szüreti Fesztivál

Az idén augusztus 19-22. között megrendezésre kerülő 34. BB Boglári Szüreti Fesztivál nemcsak a borkedvelők, de az egész Balaton igazi borünnepe. tovább

Szent István Napok - Fonyód

Fonyód, 2010. augusztus 19 – 21.

Szent István Napok – Fonyód

István a király, ingyenes rockopera előadás a fonyódi városi strandon. tovább

Szent István-napi ünnepség - Keszthely

Keszthely, 2010. augusztus 20.

Szent István-napi ünnepség – Keszthely

Augusztus 20-án 9.30 órától ünnepi beszéd és műsor és az új kenyér megszentelése. tovább

Szent István Napok

Esztergom, 2010. augusztus 20 – 22.

Szent István Napok

Esztergomban a Szent István Napok rendezvényen a közönség táncegyütteseket, bábszínházat, színpadi művet, vásári komédiát láthat, jazzkoncertet hallgathat, és idén sem marad el a tűzijáték. tovább

VII. Európai Kenyérünnep

Orosháza, 2010. augusztus 19 – 20.

VII. Európai Kenyérünnep

A rendezvény célja a század elején világhírűvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítása, a helyi hagyományok újjáélesztése. tovább

Szent István-napi Várjáték

Hollókő, 2010. augusztus 20.

Szent István-napi Várjáték

Aki szeretne visszacsöppenni a keresztes háborúk idejébe, a lovagok korába vagy egy középkori vár életébe, azokat várjuk ezeken a napokon. tovább

XII. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

Szatmárcseke, 2010. augusztus 20 – 21.

XII. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny

A Szilvalekvárfőző Verseny alkalmával vályogból rakott katlanokban készül a cibere, majd a lekvár két napon át. tovább

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüred, 2010. augusztus 7 – 29.

Balatonfüredi Borhetek

A Balaton- felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. tovább

Csopak Napok és Borhét

Csopak, 2010. augusztus 18 – 22.

Csopak Napok és Borhét

Tíz napon keresztül várják a kedves vendégeket a gyerek, családi, fiatalos és boros programok, ahol borsátrakban finomabbnál finomabb borokat kóstolhatnak meg. tovább

III. Országos Borkirálynő Választás

Tarcal, 2010. augusztus 20 – 21.

III. Országos Borkirálynő Választás

III. Országos Borkirálynő Fesztivál Tarcalon, ahol a borvidékek borkirálynői közül szakmai zsűri választja ki, hogy ki legyen az adott évben a magyar bor arca. tovább

Úszó Alkalmatlanságok Világbajnoksága

Felsőtárkány, 2010. augusztus 20.

Úszó Alkalmatlanságok Világbajnoksága

Nem tudsz mit kezdeni a garázsban halmozódó „jó-lesz-még-valamire” cuccokkal? Építs belőle úszó alkalmatlanságot és nevezz a versenyre! tovább

Minden Magyarok XVI. Nemzetközi Néptáncfesztivál

Gyula, 2010. augusztus 20 – 22.

Minden Magyarok XVI. Nemzetközi Néptáncfesztivál

Szabadtéri előadások, zenekari bemutatók, folkestek, kiállítások, gyermekprogramok várják az idelátogatókat. tovább

XIII. Borfesztivál és Kenyérünnep

Csongrád, 2010. augusztus 20 – 22.

XIII. Borfesztivál és Kenyérünnep

A csongrádi borvidék boraival, szabadtéri kemencében sütött langallóval, színpadi műsorokkal, kézművesvásárral várjuk a közönséget. tovább

Pezsgős tűzijáték az egri várban

Eger, 2010. augusztus 20.

Pezsgős tűzijáték az egri várban

Ünnepelje augusztus 20-át az egri várban pezsgőzve! Nézze meg a vár alatt található híres kazamatákat is fáklyás vezetéssel! tovább

Debreceni Virágkarnevál

Debrecen, 2010. augusztus 16 – 21.

Debreceni Virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál az utóbbi években csaknem egyhetes fiestává bővült. Ezek a napok az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében telnek. tovább

Úszó Alkalmatlanságok Világbajnoksága

Felsőtárkány, 2010. augusztus 20.

Úszó Alkalmatlanságok Világbajnoksága

Nem tudsz mit kezdeni a garázsban halmozódó „jó-lesz-még-valamire” cuccokkal? Építs belőle úszó alkalmatlanságot, és nevezz a versenyre! tovább

Szent István-napi Kenyérünnep

Zalakaros, 2010. augusztus 20 – 22.

Szent István-napi Kenyérünnep

Augusztus 20-a I. István király szentté avatásának és az államalapításnak és az új kenyérnek az ünnepe, a tűzijáték mellett frissen sülő kenyér és kenyérlángos illata is terjeng majd. tovább

István a király

Csesznek, 2010. augusztus 19.

István a király

Hagyomány Cseszneken, hogy minden év augusztus 19-én a “Kőbánya” Szabadtéri Színpadon mutatják be sztárvendégek főszereplésével az István a király rockoperát. tovább

II. Új Kenyér Fesztivál

Agárd, 2010. augusztus 19 – 22.

II. Új Kenyér Fesztivál

Az AGÁRDEN szabadtéri színpad egész nyáron át ingyenes könnyűzenei programoknak ad otthont, többek között a II. Új Kenyér Fesztiválnak. tovább

Szigligeti Várjátékok

Szigliget, 2010. június 19 – augusztus 21.

Szigligeti Várjátékok

Szigligeten a nyár egyik legkedveltebb programsorozata a várjátékok, melynek során a vár múltjából, történelméből kapnak a nézők betekintést. tovább

Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás

Balatonfüred, 2010. augusztus 19 – 22.

Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás

A vasútállomás csarnokában lesz egy 150 méteres modul terepasztal bécsi, győri, tapolcai, szegedi, nagyváradi, aradi és veszprémi elemekből összeállítva. tovább

Hortobágyi Hídivásár

Hortobágy, 2010. augusztus 20 – 22.

Hortobágyi Hídivásár

Országos hírű kirakodó- és népművészeti vásárt rendeznek a hortobágyi Kilenclyukú hídnál minden évben államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepén augusztus 20-án. tovább

Mesterségek Ünnepe

Budapest, 2010. augusztus 19 – 22.

Mesterségek Ünnepe

A Budai Vár történelmi környezetében 4 napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotásba. tovább

Szent István király ünnepe - Ópusztaszer

Ópusztaszer, 2010. augusztus 20.

Szent István király ünnepe – Ópusztaszer

Több mint három évtizedes múltra visszatekintő rendezvénye az Emlékparknak. Egész nap kulturális és folklór programok, vásárosok várják a látogatókat. tovább

XIII. Országos Halászléfőző Verseny

Dunaföldvár, 2010. augusztus 20.

XIII. Országos Halászléfőző Verseny

Magán a versenyen külön-külön indulnak a pontyhalászlék és a vegyes halászlék. Halról – szükség esetén – a szervezők gondoskodnak, asztalt, széket, áramot, vizet is találhatni helyben. tovább

Kékfrankos nyár

Sopron, 2010. május 15 – szeptember 25.

Kékfrankos nyár

Országos szinten is egyedülálló rendezvénysorozat, amely a soproni borkultúra tevékeny éltetője. A karakteres soproni kékfrankosnak ott a helye a nemzetközi “borválogatottban”. tovább

Egy hozzászólás to “BUDAPEST – 2010. évi augusztus 20-i állami ünnepségsorozat”

 1. kleinesonnenblume Says:

  Budapest über alles. 😀


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: