Biszkut és Simort is utolérte a Sánta Kutya

Simor András jegybankelnök kapta augusztus 13-án a Sánta Kutya-díjat, míg az életműdíjat Biszku Bélának ítélte a Czakó Gábor vezette Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság.

Biszku Béla - Bűn és büntetlenség

Életműdíjas lett Biszku Béla (+ video)

• Súlyosabb lehetne a vád Biszku ellen
• Sosem lesz vége? Biszku ordít és keresztet vet

***

Nagypapa és Biszku

***

Bűn és büntetlenség (A betiltott Biszku Béla film) 2010

A film Biszku Béláról, az 56 utáni véres és kegyetlen megtorlások egyik irányítójáról szól. Biszku 1957 és 1961 között volt belügyminiszter, az MSZMP KB zárt ülésein többször felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak valamint több fizikai megsemmisítést követelt. Szavait tettek követték, amelyik bíró nem engedelmeskedett, azt leváltották. Miközben az országot rabláncra fűzték, a forradalom tizenhárom napjáért kivégeztek közel 300 embert, bíróság elé állítottak húszezret, miközben kétszázezren elmenekültek az országból. Sokkal kegyetlenebb volt a megtorlás, mint 1848-49-ért, mint 1919 után, vagy a II. világháborút követően összesen.
Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért.

***

A bizottság 1998 óta rendszeresen összeül, és közmegegyezéssel dönt a díjazottakról, amikor péntek 13-át mutat a naptár. Általában azok a személyek és intézmények kerülnek terítékre, akik és amelyek a bizottság szerint félrevezették a közvéleményt.

Sánta Kutya-díjra ezúttal Simor András jegybankelnököt, életműdíjra pedig a rendszer nagy túlélőjét, Biszku Bélát találták érdemesnek. „A díjazottak sok esetben nem értik a tréfát, pedig ez egy pajkos díj” – mondta a bizottság nevében Czakó Gábor író.

Perrel fenyegette már őket Moldova György, Dr. Kende Péter és még sokan mások, de eljárás még sosem indult. Tehát – mondta Czakó – a díjazottak akkor sem mondtak igazat, amikor pert ígértek. Sánta Kutya-díjat kapott már többek között Jancsó Miklós filmrendező, Konrád György író, Medgyessy Péter kormánya, Gyurcsány Ferenc és a Szabad Demokraták Szövetsége is.

(mandiner.hu)

2 hozzászólás to “Biszkut és Simort is utolérte a Sánta Kutya”

  1. Gondolat – Kanadai Magyar Magazin Says:

    […] Biszkut és Simort is utolérte a Sánta Kutya […]

  2. VÁDEMELÉS BISZKU BÉLA ELLEN « Gondolat – Kanadai Magyar Magazin Says:

    […] Biszkut és Simort is utolérte a Sánta Kutya […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: