BUDAPEST – Meddig pusztul még a Várkert Bazár?

Június elején a Kortárs Építészeti Központ városi sétáinak egyike a budai Vár alatti Duna-partra vezette a résztvevőket. Bár a magas vízállás miatt a tavaly előkerült ciszternák látogatása elmaradt, az évtizedek óta üresen álló Várkert Bazár így is tartogatott élményeket – bár leginkább lehangolóakat.

A Várkert Bazár ma - képgaléria

A Várkert Bazár ma - képgaléria

A ma Várkert Bazár néven ismert épületegyüttes 1876-79 között épült fel Ybl Miklós tervei alapján. A kor legnépszerűbb építésze ennek köszönhetően kapta utóbb a megbízást a királyi palota átépítésére, amelyet azonban már nem fejezhetett be. A Várhegy keleti oldalát lezáró, szélesen elterpeszkedő rámpás építményt két oldalról a királyi testőrség és a szolgaszemélyzet számára készült lakóépületek fogták közre, míg az utcaszinti árkádok mögé eredetileg üzlethelyiségeket terveztek.

Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a Várkert Bazár


A modell azonban gyorsan megbukott, mert a budai part forgalma nem bizonyult elegendőnek az üzletek fenntartásához. Helyükre javarészt szobrászműtermek költöztek. Az 1920-as évekre a csak részben használt épületen már megmutatkoztak a pusztulás jelei, a második világháború pedig több fontos építészeti részlet megsemmisülését hozta, ha maradandó károkat nem is okozott.

Az első komolyabb helyreállítást az ötvenes években, Gerő László régész elképzelései alapján végezték, amely azonban az eredeti építészeti kompozíció csorbításához is vezetett: a középkori erődítményrendszer részleges visszaállításához több lépcsőt és épületszakaszt elbontottak. Ezután nyílt meg az Ybl Miklósról elnevezett ifjúsági park a kertben, amely 1969-ben állandó szabadtéri színpadot is kapott. Bár az épület megszenvedte az intenzív használatot, valódi fénykorának ez nevezhető. A sokáig a főváros egyetlen szabadtéri ifjúsági szórakozóhelyének számító „Ifipark” látogatói olyan slágerekre ropták, mint a Fogj egy sétapálcát, a Lehet, hogy szép nem vagyok, az Esős vasárnap délután, a Marina vagy a Csao Bambina, és olyan zenészeket hallgathattak, mint Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Deseő Csaba, Benkő László, Freinreisz Károly, Laux József, vagy a Bergendy testvérek, akik később együttest alakítva az Ifipark első és egyetlen hivatalos együttesévé váltak – írja Balázs Magdolna az Ifipark történetét összefoglaló, a Budapesti Negyedben közölt tanulmányában. A hetvenes években a Piramis, a Korál, a Beatrice, a Hobo Blues Band, a P-Mobil vezették a fellépők népszerűség-listáját. 1980 májusában azonban egy Edda-koncert alatt a felvezető lépcső kőfalai leomlottak, öt fiatal sérüléséhez vezetve. Ez már a vég jele volt: 1984-ben az Ifipark bezárt.

Az üresen álló épületegyüttes 1987-ben a Duna-part részeként világörökségi címet kapott, 1996-ban pedig a World Monuments Watch a világ legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolta. Ezidőtájt több terv is készült a felújításra, egyre nagyobb és nagyobb pénzigénnyel. A legutóbbi, átfogó felújítás és átépítés terve a Bánáti-Hartvig építésziroda nevéhez fűződik, és nagy vonalakban a lakóépületek rekonstruálását, a középső rámpák mögött pedig több szintes beépítést tartalmazott. A terv azonban a kerület ellenállásán megbukott.

2009-ben a Műemléki Világnapon az ICOMOS Nemzeti Bizottsága Citrom-díjjal „jutalmazta” a Várkert Bazár évtizedes elhanyagoltságát, 2010 májusában pedig megkapta első, 10 millió forintos műemlékvédelmi bírságát a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2007-es számítások szerint 6,5 milliárd forintra lenne szükség a teljes felújításhoz.

hg.hu

Műemlékvédelmi Citrom-díjat kapott a Várkert Bazár

Az április 17-i Műemléki Világnap keretében Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pécsett kitüntetéseket adott át a műemlékes és régész-szakma jeleseinek. Kiosztották a leghányatottabb sorsú műemlékekért járó Citrom-díjakat is, többek közt az évek óta pusztuló Várkert Bazár tulajdonosa és az engedély nélkül lebontott kisterenyei körfűtőház kapcsán a MÁV is. A világnap alkalmából a hétvégén egyébként több mint 200 hazai műemlék ingyenesen látogatható.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága (a felelős megnevezése nélkül) Citrom-díjban részesítette az I. kerületi Várkertbazár évtizedek óta tartó elhanyagoltságát, felújításának, hasznosításának elmaradását; a Kaposvár, Zárda utca 8. számú épület szakszerűtlen helyreállítását és bővítését; valamint a Kisterenyei Fűtőház védett épületének tartós elhanyagolás utáni engedély nélküli lebontását.

A Várkertbazár Ybl Miklós tervei alapján 1883-ra épült fel a budai királyi palota alatt húzódó Duna-parti területre. A második világháború után a palotakertek átalakításával az épületegyüttes funkcióját vesztette, majd 1961-1984 között a kor legendás szórakozóhelyének, az „Ifipark”-nak adott otthont. 1985 óta a Világörökség részét képezi. A végletekig lepusztult komplexum felkerült a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékének listájára is, ám a felújítására szőtt tervek mindegyre zátonyra futnak.

A nagyrészt helyi védettség alatt álló kaposvári belváros érdekes színfoltja volt a romantikus stílusú, földszintes Zárda utca 8-as számú ház, a főtér közvetlen közelében. A befektetői bontási szándék megakadályozása érdekében az épület ideiglenes védettséget kapott; ennek ellenére csak homlokzata maradt meg, a túlzott arányú bővítés és ráépítés pedig tönkretette az épület arányait.

A kisterenyei körfűtőház 1910-ben épült a Hatvan-Losonc vasútvonalon Kisterenye állomásán, majd 1993-94 körül vonták ki a forgalomból. Lokálpatrióták 2006-ban alakították meg a Kisterenye Körfűtőházáért Egyesületet, amely a vasúttörténeti ritkaság megmentését tűzte ki célul. A hasznosításra több terv is született, ám az épület középpontjában lévő, egykor a gőzmozdonyok megfordítását szolgáló korongot a MÁV a civilek színre lépését követően elbontatta, tavaly pedig az építési hatóságnál kezdeményezte az épület teljes bontását. Bár az önkormányzat tavaly decemberben tájékoztatta a MÁV-ot arról, hogy folyamatban van a körfűtőház ipari műemlékké nyilvánítása, így bontási engedélyt nem adott ki, a MÁV időközben elvégezte a bontást, szabálytalanul.

Forrás: KÖH

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: