Nyomozás a Biszku-ügyben

Törvénybe ütközhet a volt belügyminiszter ’56-os megtorlásról szóló nyilatkozata

Magyar Nemzet
Elrendelte a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Biszku Béla volt belügyminiszter Duna Televíziónak adott nyilatkozata miatt.


A videóért katt a fotóra vagy a linkre

A videóért katt a fotóra vagy a linkre

[http://80.249.172.28/video/2010_32/10010023395315.wmv]

*

Ami a Biszku-filmből kimaradt – Interjú Novák Tamással, a film rendezőjével

Nyomoz a rendőrség a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetése gyanúja miatt – ez derült ki a BRFK kommunikációs osztálya tájékoztatásából. Az ’56-os forradalmat követő megtorlások belügyminiszterét a jobbikos Szilágyi György jelentette fel Biszku augusztus 4-i Duna TV-nek adott interjúja miatt. Az MSZMP Központi Bizottsága politikai bizottságának (ez az állampárt legmagasabb vezető testülete volt) egykori tagja a műsorban ellenforradalomnak nevezte az ’56-ban történteket, míg az azt követő megtorlásokat jogszerűnek minősítette, amelyekbe szerinte nem avatkozott bele a politikai vezetés, így ő sem. Beszélt arról is, hogy a halálos ítéletek törvényes bírósági eljárások következményeként, nem pedig koncepciós perek végén születtek.

Ez az álláspont tehát kimerítheti a Btk. egyik passzusát, amely alapján büntethető a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása. A törvény szerint „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Az 1957 és 1961 között belügyminiszterként tevékenykedő Biszku saját szempontjából a lehető legrosszabb ütemben adott nyilatkozatot, hiszen a kommunista bűntettek tagadása egy június 8-i törvénymódosítás óta büntethető, a törvény a kihirdetést követő harminc nappal később lépett hatályba (korábban csak a nemzetiszocialisták tetteinek tagadása volt jogsértő) – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet, melyből további részleteket is megtudhat.


2 hozzászólás to “Nyomozás a Biszku-ügyben”

  1. Gondolat – Kanadai Magyar Magazin Says:

    […] Nyomozás a Biszku-ügyben Ami a Biszku-filmből kimaradt – Interjú Novák Tamással, a film rendezőjével […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: