Az MSZP nem oldott meg semmit – Gyurcsányért sírnak a csalódott baloldaliak

Gyurcsányért sírnak a csalódott baloldaliak: az MSZP-kongresszus visszhangja

Még tartott az MSZP kongresszusa szombat délután, amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Táncsics Mihály Alapítvány által jegyzett Kapcsolat.hu internetes portálon megjelent egy igen kritikus írás. A “Papírforma…” címet viselő rövid elemzés lényege, hogy Mesterházy Attila elnökké választásával az MSZP nem oldott meg semmit, “csak toszigálja maga előtt a problémákat”.

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Őszi randevú Gyurcsány Ferenccel

Szanyi Tibor az önkormányzati választáson csak azért is „bevetné” a bukott miniszterelnököt

„A kormánypárt zavarba ejtően sok pozíciót birtokol, ezért elsődleges, hogy ne Tarlós István legyen Budapest főpolgármestere, és a Fidesz ne szerezzen többséget a Fővárosi Közgyűlésben” – erről beszélt Szanyi Tibor a szocialisták önkormányzati választási kampányának felkészítőjén. A politikus pártja elsődleges feladatának nevezte az MSZP „becsületének helyreállítását”, valamint azt, hogy a szocialisták az országgyűlési választáshoz viszonyítva gyarapítsák szavazótáborukat, illetve a településeken alkossanak szövetséget más baloldali pártokkal, civilszervezetekkel.

„Kikérjük magunknak, hogy minket lekommunistázzanak, lekorruptozzanak” – mondta Szanyi, hozzáfűzve, az MSZP „ezerhatszáz bátor és becsületes” embert indít a választásokon. Mint mondta, divat lett az MSZP-t szidni. Hangsúlyozta, tiltakozzanak, amikor a Fidesz börtöntöltelékként akarja láttatni a szocialistákat. A politikus szidta a kormány gazdaságpolitikáját, a kabinet iránti választói bizalomról pedig azt mondta, az sokszor hazugságon alapszik. Szanyi arról is beszélt, az MSZP az országgyűlési választás kampányához hasonlóan az őszi önkormányzati választáson is beveti Gyurcsány Ferencet.  – MHO

A párt megújításának lehetőségét és az újításra alkalmas személyek felbukkanását hiányoló elemzés így összegzi a szombati eseményeket: “nincs meglepetés, nincs harc, nincs tulajdonképpen választási lehetőség sem, mondhatnánk semmi sincs a MSZP rendkívüli tisztújító kongresszusán.”

A szerző középszerű muzsikusok által alkotott zenekarként jellemzi az MSZP régi-új élcsapatát, amelyet “egy cirkuszi elefánt vezényel borotvapamaccsal”. A leköszönő Lendvai Ildikó is kap egy döfést, aki a beszédében a kormány “műdolgait” próbálta ostorozni, ehhez képest egy műanyagból készült “üvegkockával” ajándékozta meg a kongresszus résztvevőit. A bakira utalva a szerző megjegyzi: “a propagandamunka MSZP-s gigászai egyelőre még kissé távol állnak a kreativitásnak nevezett bolsevista trükköktől…”

Az elemzés hiányolja az új vezetésből azokat a húzóembereket, akik képesek lennének levezényelni egy “győztes megújulást”. A tisztújítás nem ér semmit, ha nem hozza meg a személyekből fakadó lehetőségeket – véli a szerző, aki szerint “ha a személyiségek nem képviselnek semmit, akkor az eredmény is ugyanaz lesz: semmi.”

Nem meglepő, hogy az élesen kritizáló elemzésre reagáló hozzászólások alaphangját szintén az új elnökkel, Mesterházy Attilával kapcsolatban hangoztatott kételyek határozzák meg. Az egyik hozzászóló szerint “ennyi volt a Gyurcsány Ferenc által karakteresen megfogalmazott: ‘Adjunk még egy esélyt az MSZP-nek…’ Túlzottan már nem is érdekelnek a részletek, mivel egy esélyről volt szó. Ezt az egy esélyt az MSZP azzal, hogy Mesterházyt állította az élre és Baloghot ültette az anyósülésbe, elszalasztotta.” Ugyanez a netező nyomban fel is teszi a kérdést: “Na, mikor is kezdjük a Demokrata Párt szervezését?”

Ez a gondolat visszaköszön néhány másik hozzászólásban is, például: “Az MSZP már eljátszotta a lehetőséget, hogy egy jó vezetője legyen. A baloldalt pillanatnyilag csak Gyurcsány tudná megújítani, életben tartani, ám semmiképp nem az MSZP sorain belül.”

Az is kiderül ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferencet sem tartja mindenki tökéletes megváltónak. Az egyik bejegyzésben ez olvasható: “Másfél millió ember nem ragaszkodott és ragaszkodik görcsösen az MSZP-hez. Az MSZP lenullázta magát minden téren és minden szinten. Akik pedig Gyurcsányt várják megváltóként, csalódni fognak. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy arra a baloldaliságra, amit a mai, megújulásra képtelen MSZP képvisel, nincs igény.”

A többi hozzászóló sem túlzottan optimista. Többen úgy vélik, az MSZP “új” vezetésének megválasztásával a párt tovább halad előre egy zsákutcában. Valaki így fogalmaz: “nem értem, hogy mitől volt az a nagy naiv várakozás a kongresszust megelőzően. Tiszta papírforma lett, ezt hetekkel ezelőtt lehetett várni. Nem értem, hogy akkor most min kell csodálkozni? Véleményem továbbra is az, hogy lassan elindultunk még lejjebb a lejtőn. A következő pofont majd az önkormányzati választáson kapjuk, sajnos! Talán az egyik kezünkön az ujj is sok lesz ahhoz, hogy megszámoljuk rajta, hogy az országban hány baloldali polgármester lesz, illetve balos önkormányzat.”

A “végszót” az egyik bejegyzés szerzője így fogalmazza meg: “Sajnos az MSZP halálra van ítélve, hiányzik a társaságból a tökösség. Szomorú, hogy egy öregecske Lendvaiban is több kreativitás van mint Mesterházyban.”

“Gyurcsány Ferenc is megjelent a meleg-felvonuláson! Ez ám az igazi megújulás!”
Az MSZP honlapján futó egyik fórum az alábbi címet viseli: “Az MSZP megújulása”. Itt jóval kevesebben reagáltak eddig a kongresszuson történtekre. Az újabb bejegyzések többsége azon ironizál, hogy Gyurcsány Ferenc is részt vett a melegek szombati felvonulásán az Andrássy úton. Az egyik fórumozó ezt írja: “Gyurcsány Ferenc is megjelent a meleg-felvonuláson!!! Ez ám az igazi megújulás! :)” Egy másik csalódott vélemény: “Az MSZP megújulását leglátványosabban Puch László újraválasztása jeleníti meg.”

5 hozzászólás to “Az MSZP nem oldott meg semmit – Gyurcsányért sírnak a csalódott baloldaliak”

  1. Christeen Dembroski Says:

    reat blog post very good informations thank you man

  2. reverse cell phone finders Says:

    I’ve to confess that i typically get bored to learn the entire thing but i think you possibly can add some value. Bravo !


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: