Biszku igazságos harcnak tartja a forradalom leverését

A videóért katt a fotóra vagy a linkre

A videóért katt a fotóra vagy a linkre

[http://80.249.172.28/video/2010_32/10010023395315.wmv]

Továbbra is ellenforradalomnak tartja ’56-ot Biszku Béla. Az agg kommunista hangsúlyozta, hogy ő is szenvedő alanya volt az eseményeknek és a rendszerért való harc szerinte igazságos volt. Biszku Béla Duna Televíziónak adott interjút.

***

Biszku: nincs félnivalóm

“Nem akartam belügyminiszter lenni” – jelentette ki Biszku Béla, szavai szerint azonban a Politikai Bizottság döntése után “nem volt fellebbezési lehetőség”, így övé lett a pozíció, négy miniszteri éve alatt pedig “a közbiztonság helyreállt az országban”.

„1956 őszén Angyalföldön voltam a pártbizottság első titkára; nem belügyminiszter voltam, hanem szenvedő alanya és átélője azoknak az eseményeknek, amelyek 1956-ban történtek. Ugyanúgy szenvedtem és átéltem, mint más magyar állampolgár” – állította a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott exkluzív interjúban Biszku Béla, a Kádár-korszak egyik fontos politikai személyisége, volt belügyminiszter.

Mit gondolt magáról a forradalomról és abban Nagy Imre szerepéről? – hangzott a Közbeszéd kérdése. Biszku kijelentette: ’56-ot nem tekinti forradalomnak. Példaként említette, hogy a Láng Gépgyár tulajdonosa az üzemben várta az események kimenetelét , a „gyár visszaszerzésében” reménykedve. Mező Imre lelövését, valamint a budapesti pártbizottság székházának ostroma során a székházat védők megölését – ahogy az egész forradalmat is – nemzeti tragédiának, a „magyar nép tragédiájának” nevezte, melynek ő szenvedő alanya volt. „Énszerintem ez a rendszer megváltoztatásra való törekvést fejezett ki, és a rendszerért való harc igazságos volt” – szögezte le.

Belügyminiszterként politikai tisztséget töltött be, az ország közbiztonságának helyreállításáért és a törvények betartatásért dolgozott – summázta a BM élén eltöltött négy és fél esztendő tevékenységének szerinte volt lényegét Biszku Béla. Mindezért cserébe elfogadható ár volt számára háromszáz ember kivégzése, húszezer ember bebörtönzése és kétszázezer ember emigrációja, amiről a történeti adatok tanúskodnak? – hangzott a Közbeszéd felvetése.

Biszku úgy reagált: mindehhez neki nem volt közvetlen köze. „Hogy mennyi ember hagyta el az országot, az az akkori helyzet következménye volt, és én rendkívül sajnáltam azokat, akik ennek a helyzetnek következtében hazájukat kénytelenek voltak elhagyni” – áll a beszélgetésben. Miniszterként a kivégzettekhez és a bebörtönzöttekhez sem volt köze? – hangzott a további kérdés. „Az ítéleteket nem én hoztam, azt a szuverén magyar bíróság hozta meg” – szól a válasz. Az ítéleteket pedig nem tudja minősíteni, a pereket ugyanakkor nem tartja koncepciós pereknek, mondván: azok „valamilyen cselekmények alapján születtek meg”.

Biszku Béla az interjúban leszögezte: létre kellene hozni egy történészekből álló bizottságot, amelynek az 1956-hoz vezető cselekmények, valamint ezek 1956 utáni következményeinek a „tények alapján való elemzése” lenne a feladata. Mint mondta: állna egy ilyen bizottság elébe, és minden kérdésre legjobb tudása szerint válaszolna.

mno

4 hozzászólás to “Biszku igazságos harcnak tartja a forradalom leverését”

 1. Gondolat – Kanadai Magyar Magazin Says:

  […] Biszku igazságos harcnak tartja a forradalom leverését […]

 2. VÁDEMELÉS BISZKU BÉLA ELLEN « Gondolat – Kanadai Magyar Magazin Says:

  […] Biszku igazságos harcnak tartja a forradalom leverését […]

 3. Louie Scaife Says:

  Thanks! This acquired me additional than anything at all I’ve observed so far.

 4. Laverne Reddrick Says:

  Hello!I am reading your posts for various days now. I have to say that it can be especially effortless to go through . It is by now added in my favourite listing and i will ensure that i’ll follow it when likely . Thanks for that inputs . Furthermore, i honestly like your theme and the way you’ve got organised your website . Is it probable to tell me the title of your theme ? Cheers


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: