Zsiguli, pöttyös bögre, mintás falvédő – Vissza a hatvanas évekbe

Milyen lehetett a hatvanas években élni? Hogyan festett egy nappali vagy egy konyha, s melyek voltak a kor jellegzetes tárgyai? A többi közt ezekre a kérdésekre válaszol a keszthelyi Balatoni Múzeum kiállítása.

A kiállításról készült képgalériát IDE kattintva megtekintheti!

A kiállításról készült képgalériát IDE kattintva megtekintheti!

Lapozzon!

A folytatásban:
– A hatalom erőteljes nyomást gyakorolt a hívő emberekre
– Itt vannak az oroszok!
-1968-ban már Coca-Colát is lehetett szerezni

A hatvanas évek közepén beköszöntött kádári konszolidáció, amely elvárta az állampolgároktól a párt politikája iránti lojalitást, a rendszer alapjainak tabuként való kezelését, cserébe pedig biztosította az otthon biztonságát, a korlátok közé szorított anyagi gyarapodást és a fogyasztás lehetőségét, ma már történelem. Sok minden azonban ismerős lehet a látogatónak.


A tárlat felidézi például, hogy itthon 1968-ban kezdték meg a Coca-Cola árusítását, míg a Magyar Televízió 1969-ben indította el színes adásának sugárzását. Egy korabeli lakás helyiségeibe nyerünk bepillantást: a nappali berendezései között mintás falvédővel, faliórával, televíziókészülékkel találkozunk. Az óriási lakáshiány csökkentésére lakásépítő program kezdődött – olvasható a felirat. A gépkocsi ekkor már megfizethető, igaz, választékában felettébb szegényes volt. Jobbára az időcsapdába került szocialista járműipar brandjei – a Trabant, a Skoda, a Zsiguli vagy a Wartburg – foroghattak a nép körében. A konyha tűzhellyel, gázpalackkal, rádióval és pöttyös bögrékkel berendezve, mellette fodrászszalon- és mozienteriőr látható. Képek, plakátok mutatják be a termelőszövetkezetek mindennapjait, s a már kissé megsárgult Ez a divat című magazin oldalain feltárul a korszak módija. A vasfüggöny alatt bekúszó nyugati életérzés, a beat- és a rockzene nem maradt hatástalan a hazai fiataloknál sem – emlékeztet a kiállítás. Ennek külsőségei – a lányoknál a miniszoknya, a fiúknál a hosszú haj – a hagyományokkal, az idősebbek szokásaival való szembefordulás jelei, amellyel kapcsolatban két levél is érzékelteti a fiatalok bizonytalanságát: egy szerelmes lány segítséget kér, nem tudja, hogy helyes-e, ha a kapcsolatukban a szexualitás is helyet kap. A másik levél írójának – Péternek – nagy dilemmája, hogy hosszú vagy rövid legyen a haja. A kádári korszellemnek ugyanis az utóbbi lenne a megfelelő, ám a lányok mégiscsak a hosszút szeretik.

Kontha Dóra


Elvek és alkuk – Így éltünk a hatvanas években
Keszthely, Balatoni Múzeum
Látható: 2010 augusztus 29-ig.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: