Jó víz, rossz víz: hol fürödjünk Európa strandjain?

Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta vízminőség szempontjából. Összességében kontinensünk szinte minden vizében nyugodtan fürödhetünk, vannak azonban kivételek!

Nyár

Nyár

Épp időben, a nyári turistaszezon kellős közepén tájékoztat a német autósklub Európa több, mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Akadnak sajnos olyan strandok is, melyekben olyan baktériumok találhatók, melyek számos fertőzésveszélyt magukban rejtenek.

Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Egyes vizekben – például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek – szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni az ADAC szerint, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és hazánk vizei közül sem kellett egyet sem elzárni a fürdőzők elől, higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárásokra is sor került, melyek legtöbbjét mára azonban már feloldották. Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

Az Európai Unió szintén minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak.

Görögország a több mint ezer megvizsgált strandjával első lett a vízminőségi listán, 99,8%-uk ugyanis a legjobb minősítést kapta. Szorosan mögötte Ciprus (99,1%) lett a második, Franciaország (95,7%) a harmadik, Málta (93,1%) a negyedik, majd meglepetésre Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, köztük meglepően sok, 129 található Franciaországban.

penzcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: