ATV – 30 ezer euróval büntetik a franciák a burka viselését

A büntetést a feleségüket a burka viselésére kötelező férfiak kaphatják.

Heves vitát váltott ki a párizsi döntés az iszlám viselet tilalmáról. A francia képviselőház nagy többséggel úgy határozott, hogy betiltja két hagyományos muzulmán női viselet, a burka és nikáb viselését. A döntést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Ha a szenátorok is elfogadják, Franciaország lehet a legnagyobb uniós állam, ahol büntetés jár a burka viselésért.

Francia kormánypolitikusok szerint a burka sérti a női méltóságot

Francia kormánypolitikusok szerint a burka sérti a női méltóságot

150 eurós büntetésre számíthatnak Franciaországban azok az asszonyok, akik az arcukat eltakaró öltözetben lépnek az utcára. A jogszabály értelmében jóval súlyosabb büntetésre számíthatnak azonban azok a férfiak, akik női családtagjukat a tiltott ruhadarab viselésére kötelezik. Őket akár 30 ezer eurós bírság és egy éves börtönnel is sújthatják.

A parlament alsóháza kedden fogadta el az új törvényt, amelyet még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, 2011 márciusában léphet életbe az új szabályozás.

A francia kormány nagyszabású tájékoztatási kampányt kíván indítani, hogy lebeszélje a muzulmán nőket a tiltott ruhák viseléséről.

Az intézkedést ugyanakkor többen is alkotmányellenesnek tartják, ezért a szenátus után még a francia alkotmánytanácsnak, és a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságának is át kell engednie, hogy valóban alkalmazható legyen.

Francia kormánypolitikusok szerint a burka sérti a női méltóságot.

„Szeretnénk a nőket megvédeni attól, hogy ilyen ruhadarabokat kelljen viselniük” – mondta egy jobbközép politikus.

Mások nem vallási, hanem biztonsági okokra hivatkoznak. A teljes testet és arcot elfedő öltözet mögött ugyanis bárki elrejtőzhet.

„Fontos, hogy mindenki megértse, a burka nem vallási jelkép, hanem egyes szélsőségesek jelképe, akik a vallást politikai célokra akarják felhasználni” – mondta a francia kormánypárt vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: