ATV: Beletört Orbán bicskája a jegybankba

“Talán az ATV bölcseinek nem ártott volna még néhány napot várni,  s csak azután írni Orbán Viktor ” bicskájáról “.  Igaz ők és a velük együtt nyolc év óta az MSZP mézesbödönét nyalogatók ,  már két hete azt írják, hogy a bankadóval is kudarcot vall Orbán Viktor. Nos mit is mondott az IMF a bankadóról ? Amúgy ez a mondat nagyon primitiv agyszülemény : ” Ha a parlamenti döntés ennek ellenére is elfogadja a jegybanki bérek maximalizálását, a központi bank az Európai Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. ”  Mert az IMF levelében erről szó sem esik . Amúgy amíg az MNB rövidités jelentése Magyar Nemzeti Bank , addig a Magyar Országgyűlés döntéseit kell végrehajtania minden vezetőjének. Ha majd az MNB azt jelenti, hogy IMF magyar fiókja, akkor lehet majd komolyan venni az egyébként a ” jó lett volna, ha …. és szeretnénk, ha a jövőben ” stílusú átiratokat!”

*

.

Már választási győzelmének másnapján is élesen bírálta Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Először csak az offshore-lovagnak titulált Simor András  személye, később pedig már a fizetése ellen is kifogást emelt. 29 pontos akciótervének részeként például be is jelentette: legfeljebb havi kétmillió forintban maximálná a kormány az MNB elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács tagjainak a fizetését. A parlament jövő héten szavazna róla, az Európai Központi Bank azonban úgy tűnik, most felülírja a terveket.

Az EKB állásfoglalása szerint ugyanis a kormány nem módosíthatja a jegybank vezetőinek fizetését. Közleményükben az szerepel, hogy az MNB vezető tagjainak függetlensége érdekében nem változtatható meg a fizetésük a hivatalba lépésük idején érvényes feltételekhez képest egészen a mandátumok lejártáig. Emellett azt is leszögezik, hogy bármilyen módosítás csak az MNB közreműködésével történhet. Erre hivatkoznak a nemzeti bankban is.

„A konzultáció tulajdonképpen a függetlenség része: arról is szól a jegybanki függetlenség, hogy a jegybankot érintő jogszabályokat csak a jegybankkal összhangban, vele egyeztetve lehessen megváltoztatni” – fogalmazott Simon András, a jegybank szóvivője.

Simon András egyébként azt mondja, Olaszországban és Észtországban is volt már hasonló próbálkozás a kormányok részéről, de a végeredmény mindenütt ugyanez lett, ezért nem lepte meg őket az EKB levele. Azt azonban csak remélni tudják, hogy a kormány jogkövető magatartást tanúsít majd.

Szijjártó Péter ennek kapcsán úgy reagált, hogy a kormány minden jogszabályt betart, ugyanakkor továbbra is elkötelezett a valós közteherviselés mellett.

„Összeegyeztethetetlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyar átlagkereset negyvenszeresét keresse havonta, a fizetése pedig több mint duplája legyen az amerikai jegybankelnök fizetésének” – mondta a Miniszterelnökség szóvivője.

A parlamentben szerdán rendkívüli ülésén vitatják majd meg az EKB állásfoglalását. A központi bank egyébként nem csak a nemzeti bankkal való konzultációt hiányolja, a kormány ugyanis velük sem egyeztetett, pedig ez előírás. Ha a parlamenti döntés ennek ellenére is elfogadja a jegybanki bérek maximalizálását, a központi bank az Európai Bizottsághoz fordul jogorvoslatért.

Egy hozzászólás to “ATV: Beletört Orbán bicskája a jegybankba”

  1. En0ta Says:

    I would like to exchange links with your site gondolatjelek.wordpress.com
    Is this possible?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: