Másodfokú hőségriasztás, marad a kánikula egész héten – 5 régióban rendelték el a riasztást

Ha végre itt a nyár

Ha végre itt a nyár

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az ÁNTSZ 5 régióban is, mivel az ország nagy részén a középhőmérséklet már eléri a 25 fokot. Egész héten marad a kánikula, szerdán pedig akár 37 fok is lehet. Sokan légkondícionálóval védekeznek a meleg ellen, pedig ez nem olcsó dolog: egy átlagos méretű lakás mesterséges hűtése akár több mint 10 ezer forinttal is megnövelheti az áramszámlát egy hónap alatt.

Bár a Nap ingyen van, a tartós hőség sokba kerülhet. Kánikulában ugyanis sokan a strandokon, vízpartok mellett keresnek felrissülést. Egy négy tagú családnak azonban belépőkkel, étel-ital fogyasztással együtt akár, több, mint 10 ezer forintba is kerülhet egy nap.

Akinek klímás lakása van, az akár otthon is lehűtheti magát, igaz ez sem olcsó. „Ha egy lakásban a klímát üzemeltetjük viszonylag nagy fogyasztással kell számolnunk. Naponta 5-600 forint egy átlagos lakás hűtése” – mondta el Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője.

Ez pedig azt is jelentheti, hogy akár 10 ezer forinttal is megnőhet nyáron a havi villanyszámla. A lakossági és ipari klímák elterjedése miatt egyébként már nemcsak télen van fogyasztási csúcs, hanem az ilyen forró nyári napokon is: Országosan ilyenkor 5-10 százalékkal is nőhet az áramfogyasztás.

A hőségben sokan az autóban is klímát használnak. A boltok forgalma is megnő a nagy melegben. A statisztika szerint kánikulában 3-4-szer több ásványvizet és 30-40 százalékkal több sört adnak el a szupermarketekben, mint egy átlagos időszakban.

„Évről-évre az a trend, hogy a cukrozott üdítők forgalma csökken, átveszi ezt a forgalmi hányadot az ásványvíz. Tehát kelendőbbek a vizek a magyar emberek is áttértek erre az italféleségre” – állította Fodor Attila, a CBA szóvivője.

Az előrejelzések szerint tartós marad a hőség, így erre jobb, ha mindenki felkészül.

Mivel az előttünk álló napokon az ország jelentős részén a 28 fokot is elérheti a napi középhőmérséklet, ezért az országos tiszti főorvos hőségriadót rendelt el.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: