Cseh Tamás dalai lemezen, koncerten és filmen élednek újjá

 

Cseh Tamás-emléklemez bemutatója a Sziget fesztivál “nulladik” napján, augusztus 10-én lesz a világzenei nagyszínpadon: a lemezen szereplő előadók nemcsak a cd-re rögzített dalokat, hanem más, Cseh Tamáshoz kapcsolódó számokat is eljátszanak majd.

 

Cseh Tamás

Cseh Tamás

Mint azt Kiss Ferenc producer elmondta, az album elkészítése Marton László Távolodó újságíró, világzenei szakíró ötlete volt; ő öt évvel ezelőtt már tető alá hozott egy hasonló lemezt, amely az Illés együttes emléke előtt tisztelgett. Az azon szereplő előadók nagy része a mostani anyagon is szerepel.

Varga B. Tamás: Mi lesz, ha vége? (In memoriam Cseh Tamás)

Ezt a dalt 2009 augusztus 8-án írtam neked, útravalóul. Remélem, neked is tetszik… Nyugodj békében Cseh Tamás!

***

Cseh Tamás-emlékest Bakonybélben

„Micsoda útjaim” címmel Cseh Tamás-emlékest és jótékonysági koncert lesz július 17-én szombat este fél nyolckor Bakonybélben

A további részletek a hírTV internetes oldalán olvashatóak –  ITT

 

“Amikor a tribute lemez elkészítése felvetődött, Cseh Tamás már nagyon beteg volt. A szerkesztő Marton László Távolodó megkeresett minket, az Etnofon Records kiadót, amely egyébként világzenei produkciókat jelentet meg. Mindketten reméltük, hogy Tamás hallhatja a végeredményt, napjaink népszerű rock-, alternatív, világzenei előadóinak feldolgozásait, sajnos azonban erről lekéstünk. Ő maga a halála előtt áldását adta a lemez elkészítésére” – mondta Kiss Ferenc. Az Etnofon szoros kapcsolatban állt Cseh Tamással, aki utolsó lemezeit a kiadó stúdiójában rögzítette; ezeken hegedűn és tekerőlanton ő is közreműködött.

Mint kiemelte, a cd fő célja, hogy megmutassák, miként hat Cseh Tamás és állandó szövegíró társa, Bereményi Géza művészete a következő generációkra. A producer megjegyezte: a lemezen szereplő zenekarok és énekesek jelentős része – köztük a Csík Zenekar, a Quimby vagy Lovasi András – már korábban is játszott Cseh Tamás-dalokat.

Az Eszembe jutottál – főhajtás Cseh Tamás előtt című cd-n szerepel még mások mellett a Heaven Street Seven (a Vasárnapi nép című Cseh Tamás-számot dolgozták fel, amely az 1987-es Utóirat-lemezen szerepelt), a PASO (Amikor Désiré munkásszálláson lakott; Antoine és Désiré 1978), a Napra (Ten Years After; Fehér babák takarodója 1979), a Balaton (Nincsen más; Levél nővéremnek 1977), valamint a Besh o drom (Ausztrália; Mélyrepülés 1988) is. Természetesen játszott az albumon Másik János, a Levél nővéremnek-lemezek társalkotója, aki a Minden álmomban című dalt adja elő.

A lemez érdekessége még, hogy hölgyek (Péterfy Bori, Harcsa Veronika, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Tóth Evelin) adják elő a Cseh Tamás által népszerűvé tett, az általános felfogás szerint férfiasnak tartott dalszövegeket. Ismert, hogy a Cseh Tamás-emléklemez bemutatója a Sziget fesztivál “nulladik” napján, augusztus 10-én lesz a világzenei nagyszínpadon: a lemezen szereplő előadók nemcsak a cd-re rögzített dalokat, hanem más, Cseh Tamáshoz kapcsolódó számokat is eljátszanak majd.

Kiss Ferenc elmondta, hogy a koncertből, a lemezfelvétel munkafázisairól, illetve az ahhoz kapcsolódó interjúkból film is készül, szintén Eszembe jutottál címmel; a rendező Marton László Távolodó.

MTI


Egy hozzászólás to “Cseh Tamás dalai lemezen, koncerten és filmen élednek újjá”

  1. Sherley Marine Says:

    Thank you ever so for you blog.Thanks Again. Much obliged.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: