Bemutatkozik a Szentendrei Grafikai Műhely

“Egytől egyik szita” – a Szentendrei Grafikai Műhely 30 éves jubileumi kiállítása július 9-én nyílik a Szentendrei Képtárban.

Keserű Ilona: Mind 4, 1984

Keserű Ilona: Mind 4, 1984

A Grafikai Műhely alapításának ötlete az 1970-es évek végére nyúlik vissza. A művészek köréből indult kezdeményezés olyan többfunkciós kortárs képzőművészeti intézményt kívánt létrehozni, amely kísérletezési, alkotási lehetőséget teremt a Szentendrén élő vagy művészetükkel a városhoz kötődő művészeknek s mely egyúttal a szentendrei alkotóközösség szakmai felügyelete alatt működtetett korszerű kiállító- és árusító hely is lehetne.
1980. február elsején alakult meg a Szentendrei Grafikai Műhely, mely előbb a Művészeti Alap, a Pest Megyei Tanács, Szentendre Város, a Megyei Múzeumigazgatóság valamint a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár anyagi támogatásával, a PMKK-hoz tartozó szervezetként, majd 1981-től – a művészeti autonómia teljes meghagyásával – a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága fenntartásában és felügyelete alatt működik. 1990-ig a Műhelynek otthont adó Fő téri műemléképület földszintjén működő Műhely Galériában az emeleten készült nyomatokat a nagyközönség is megvásárolhatta. 2004-től a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága – Castrum területén felújított, önálló műhelyépületben a Képző- és Iparművészeti Lektorátus támogatásaival történtek jelentős fejlesztések, az anyagok megvásárlásához a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásai biztosítanak fedezetet.
A műhelyben 30-50 példányos szériák készülnek. Az itt készült nyomatok – a művészettörténet és a műkereskedelem figyelmétől övezve – gyakran szerepelnek hazai és nemzetközi grafikai kiállításokon.
Kepes György: Komor természet, 1982

Kepes György: Komor természet, 1982

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága – a Szentendrei Grafikai Műhely megalapításától kezdődően a mai napig – minden egyes szériából egy-egy un. köteles példányt megkap. Így mára mintegy 800 db szerigráfiát – a szentendrei képzőművészet elmúlt 30 évének semmivel össze nem hasonlítható (országos kitekintésű) keresztmetszetét őrizzük a Ferenczy Múzeum gyűjteményében.  Az anyagban Barcsay Jenő, Bálint Endre, Kepes György, Korniss Dezső, Vaszkó Erzsébet művei mellett a mai kortárs művészet olyan nagyjainak nyomatai is szerepelnek, mint Deim Pál, Farkas Ádám, Nádler István, Keserű Ilona, Konok Tamás. A Régi- és az Új Művésztelep vagy a Vajda Lajos Stúdió festő- és grafikusművész tagjai mellett a városban élő szobrászok is szép számmal készítettek nyomatokat a Műhelyben.
A kiállításban nemcsak a szentendrei művészet törekvéseiről, a magyar művészetben tapasztalható stílusfejleményekről lehet áttekintést kapni, de gyakran az egyéni megközelítések változásait is nyomon követhetjük.
kultura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: