Carter: Obama oldja föl a Kuba elleni embargót!

Külföldi lapszemle

A portugál Diário de Notícias vezető cikke: hogyan hat a válság a portugáliai prostituáltakra? A spanyol El Mundo kubai rovata szenzációs hír hátterével foglalkozott: az egyik volt elnök, Jimmy Carter kérte demokrata párttársát, hogy oldja föl a Kuba elleni embargót.

Jimmy Carter

Jimmy Carter

dn.sapo.pt – Portugália

A portugál Diário de Notícias megvizsgálta, hogyan hatott a portugáliai gazdasági válság a helyi örömlányokra. A gyönyör piaca ugyanolyan könyörtelen, mint a pénzé: kevesebb az ügyfél, többet alkusznak, a lányoknak még többet kell ácsorogniuk az utcasarkokon, sőt még kockázatosabb dolgokra vállalkoznak csak azért, hogy meg tudjanak élni. Ha valamelyik örömlány „mégsem találta meg számítását”, és távozni akar a „szakmából”, még rosszabbul jár: nem kap állást a tapasztalatlan munkaerő. Végképp nincs esélye azoknak, akik egyedül nevelik gyermeküket, mert szóba se állnak velük attól kezdve, hogy a munkaközvetítőkben kiderül ez a tény. A prostituáltakat itt is a pénzhiány és a szociális háló hiánya kényszeríti az utcákra, ha nem az emberkereskedelem itteni „alkalmazottja”.

elmundo.es – Spanyolország

Két hete a Kubában élő ellenzékiek az Egyesült Államok törvényhozása két házának írt levelükben maguk kérték a kommunista szigetország ellen 48 éve elrendelt embargó feloldását. Jimmy Carter is ugyanezt kérte párttársától, az Egyesült Államok jelenlegi elnökétől, Barack Obamától. A volt demokrata elnök (1977-1981) arra hivatkozva nyilatkozott így az egyik katalán rádiónak – Catalunya Radio –, hogy nem érte el célját, és csak az ellenkezőjét éri el. Carter kijelentette: ellenzi a büntetőintézkedéseket egy olyan ország ellen, amelynek lakosai egyébként is diktatúrában élnek. A spanyol El Mundo kubai rovatának pénteki cikke emlékeztette az olvasókat, hogy a két állam Carter kormányzása idején került a legközelebb a viszony rendezéséhez: megállapodtak a diplomáciai viszony helyreállításáról, és létrehozták az amerikai érdekek intézményét Havannában. Carter 2002 májusában egy hétig tartózkodott Havannában, és már akkor is az embargó feloldása mellett szólt a havannai egyetem nagy előadótermében tartott előadásában.

1980 áprilisától mégis megromlott a viszony, mert a helyzetével elégedetlen 10 ezer kubai nyomult be a perui követségre, és őszig 125 ezer kubai – az értelmiség és a szakemberek krémje – menekült az Egyesült Államokba, szögezte le az előzményeket felelevenítő El Mundo. A rovat írt az Egyesült Államok és Kuba közötti újabb közeledési jelről: Kuba hajlandó bővíteni együttműködést az Egyesült Államokkal a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben, nyilatkozta a héten egy havannai hivatalnok.

Sobieski Tamás – mno


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: