A kockázat neve: Jobbik

A Jobbik négy parlamenti képviselője kockázatot jelent a Magyar Köztársaság biztonságára.

Nem én mondom ezt, hanem Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, pontosabban a hivatala által kiadott szakvélemény. A részletek nem világosak, de nemzetbiztonsági ügy lévén elégedjünk meg annyival, hogy a Belügyminisztérium szerint Balajtiék a jogszabályoknak megfelelően végezték az átvilágítást.

Most kétfajta reakció lesz. Az egyik a Jobbik hivatalos kommunikációja: jól feljelentenek mindenkit az ügyben, alkotmányellenességről beszélnek, ma és holnap pedig a Jobbik-közeli internetes fórumokon anonim hozzászólók részletesen kifejtik majd, hogy a nagy pártok összeesküdtek ellenük, dehogyis akadtak fenn a nemzetbiztonsági vizsgálaton, ártatlanok, mint a ma született bárány. A Jobbik-hívek egy része nyilván judeoplutokrata-zsidó összeesküvést szimatol majd: lesznek bőséggel felmentő körülmények, elvégre az a lényeg, hogy ne kelljen szembenézni a pőre igazsággal: igen, a Jobbik-frakcióból legalább négyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek hazánkra.

A gondolkodó jobbikosok azonban feltehetően felteszik maguknak a teljességgel logikus kérdést: biztosan minden rendben van Staudt Gáborral, Balla Gergővel, Endrésik Zsolttal, Schön Péterrel? Ismerik egyáltalán ezeket az embereket? Nem rém kellemetlen, hogy egy nap alatt több jobbikos politikus akadt fenn a nemzetbiztonság hálóján, mint munkásőrökkel, ávós apukákkal, szimpla hazaárulókkal megtűzdelt MSZP-s vagy szabad demokrata a teljes elmúlt húsz évben? És végezetül: vajon melyik Jobbikra szavazott több százezer magyar néhány hónapja? Az ártatlanság mítoszában fogant, gáncs és folt nélküli mozgalomra, vagy a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zűrös múltú és jelenű politikusokra?

Elárulok egy titkot. Nagyjából tudom, milyen egy C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés. És azt is tudom, hogy ha azon fennakad valaki, akkor nagyon, de nagyon nem stimmel az illető előélete. Fontos továbbá, hogy a C típusú nemzetbiztonsági jelentés nem szubjektív műfaj: a vizsgálat tényeket rögzít, nem pedig benyomásokat, előfeltevést, politikai elfogultságot. Ha egy politikus megbukik a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, akkor egészen másra szövetkezik, mást gondol, mást cselekszik, mint amivel a nyilvánosság elé kiáll. Akkor nem apró-cseprő magánéleti bűnök, pajzán iwiwes levelezés nyomán kell megítélnünk a szóban forgó politikust – bár magán- és közösségi bűnnek és kétszínűségnek az sem kevés! –, hanem mondjuk az ország alkotmányos rendjének, nemzetközi kapcsolatrendszerének, a rend, az állam, a haza egységének, érdekének szempontjából.

És azt is higgye el a tisztelt olvasó, hogy mindebben semmi Jobbik-ellenesség nincsen. Elég büntetés az a Jobbiknak, hogy annyi politikusbűnözéses, kikiáltós, beolvasós kampánygyűlés után most újra bebizonyosodott: az ő soraikban sem mindenki tiszta. Sőt.

Ha igaz Staudt Gábor védekezése, hogy a szakvélemény csak politikai kampánynyilatkozatokat minősített – hisszük, ha látjuk! –, és a nemzetbiztonsági kockázat pusztán ebben a tényben rejlik, akkor is nagy a baj. Mert akkor két eset lehetséges. Ja, az csak kampányszöveg volt, ne tessenek haragudni, időközben bekerültünk az Országgyűlésbe – ez színtiszta hazudozás, kétszínűség, a saját választóik megtévesztése volna. Lehetséges egy másik verzió is: Staudték nagyon is komolyan veszik kampányszlogenjeiket, ma is vállalják azokat, és az állami berendezkedést, valamint alkotmányos rendet veszélyeztető tevékenységet folytatnak.

Vagy így, vagy úgy, de tényleg nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Harmadik eset nincs, ha csak a Jobbik-ellenes általános, globális összeesküvés nem, de ezt hagyjuk meg egyszerűbb gondolkodású polgártársainknak.

Egyébként nem olyan bonyolult ez az ügy. A parlamenti szakbizottságban számtalan szolgálati és államtitkot tudnak meg a képviselők. Ha a négy jobbikos a jogállam alkotmányos alapelveit tagadó vagy ilyen jellegű tevékenységet kifejtő szervezettel, mozgalommal, csoporttal tart kapcsolatot, semmi keresnivalójuk ott.

A Jobbik találjon négy hiteles embert a frakcióban, delegálják őket, és az élet megy tovább.

Szentesi Zöldi László
– MH –

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: