Magyarország – Semjén és Bayer kilencezer mondatot kér a jövőnek

„Fontos, hogy egy adott történelmi korszak otthagyja lenyomatát a jövő nemzedékek számára” – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, a Magyar megmaradás temploma elnevezésű, lapunk főmunkatársa, Bayer Zsolt által megálmodott kezdeményezést bejelentő tegnapi sajtótájékoztatón. Az ötlet lényege, hogy a határon innen és túl minden település, ahol laknak még magyarok, szövegezzen meg egy mondatot, akár idézetet is, amellyel az utókornak kíván üzenni. Ezeket az adott település nevével együtt márványtáblára vésnék, a márványtáblákat pedig egy Makovecz Imre építész által tervezett templomban vagy kápolnában helyeznék el.

A Megmaradás templomának ötletgazdája Bayer Zsolt (balra) (Fotó: Burger Zsolt)

A Megmaradás templomának ötletgazdája Bayer Zsolt (balra) (Fotó: Burger Zsolt)

A tájékoztatón elhangzott, a részletek még kidolgozatlanok, a helyszín sincs kijelölve, egyelőre az önkormányzatoktól – mintegy kilencezerről lehet szó – várják a reakciókat, hogy elinduljon egy „magyar-magyar párbeszéd”, illetve a kezdeményezés megvalósulása érdekében fel kívánják venni a kapcsolatot a történelmi egyházakkal is. Semjén Zsolt elmondta, a templom építését ökumenikus alapon képzelik el, a márványtáblácskák pedig mintegy mementóként állnak majd „az idő kapujában”. A miniszterelnök-helyettes szerint már eddig is rengeteg felajánlás érkezett építőipari vállalkozóktól, kőfaragóktól. Elmondta, a tervek szerint egy évet szánnának arra, hogy a mondatok beérkezzenek.

„Egyetlen pozitívum van Trianonban, az hogy túléltük. Erre lehet, és kell is építenünk a magyarság jövőjét, a máig feldolgozatlan traumából pozitív gondolkodást kell kihozni” – fogalmazott Bayer, akiben – elmondása szerint – már évekkel ezelőtt felmerült a templom gondolata. „Most nyitott ajtókra találtam, Semjén Zsolt mellett támogatásáról biztosított többek között Németh Zsolt és Kövér László is” – mondta.

MHO

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: