A felkelő nap gyermekei Budapesten: Eric Burdon – Animals – Deep Purple – John Mayall – Osibisa – a Blood, Sweat and Tears békenagykövetei és sokan mások …

Stargarden – Budapest

Azokat az előadókat hívták meg, akik már évtizedek óta koptatják a színpadokat világszerte. A régi idők nagy sztárjait, akik sok esetben úttörői voltak egy-egy könnyűzenei műfajnak.

StarGarden - Budapest, 2010 - Vermes Kata képei (+videók)

StarGarden - Budapest, 2010 - Vermes Kata képei (+videók)

S ha már a helyszín a Népstadion kertje volt, a fesztivál címe pedig Stargarden, akkor szinte magától értetődőnek is mondhatjuk, hogy a Mezzoforte nyitotta meg a rendezvényt, hiszen egyik legnagyobb slágere, a Garden party már csak a címe miatt is pompásan illett a rendezvényhez.

Tegnap hajnalban zárult a Népstadion kertjében a Stargarden, a legendák fesztiválja. A szervezők, akik minden eladott jegy árából ezer forintot ajánlottak fel az árvízkárosultak megsegítésére, az elmúlt öt-hat évtized legnagyobb nemzetközi és hazai zenész sztárjait hozták el Budapestre, a rendezvény két napjára.

A közönség még csak szállingózott péntek délután, amikor az izlandi Mezzoforte együttes megnyitotta a Stargarden, a legendák fesztiváljának nagyszínpadi programját. A Sziget szervezőiroda kiválóan ismerte fel a kínálkozó lehetőséget, és egy olyan – talán nem mellékes az sem: fizetőképes – közönségréteget szólított meg ezzel a rendezvényével, amelyiknek mindeddig nem volt hasonló fesztiválja, ahol „tömény” felhozatalban, egy helyen, egy programban hallhatta volna kedvenceit. Azokat az előadókat hívták meg, akik már évtizedek óta koptatják a színpadokat világszerte. A régi idők nagy sztárjait, akik sok esetben úttörői voltak egy-egy könnyűzenei műfajnak. S ha már a helyszín a Népstadion kertje volt, a fesztivál címe pedig Stargarden, akkor szinte magától értetődőnek is mondhatjuk, hogy a Mezzoforte nyitotta meg a rendezvényt, hiszen egyik legnagyobb slágere, a Garden party már csak a címe miatt is pompásan illett a rendezvényhez.

Az izlandi zenészek után Eric Burdon és az Animals együttes lépett fel a nagyszínpadon. Az énekes a Stargardenre jellegzetes bárszékét nem hozta magával, pedig az utóbbi években mindig azon ülve láthattuk a fellépésein; energikusan, a régi felvételekhez viszonyítva most olykor meglepő tolmácsolásban adta elő dalait. A szabadtéri nagyszínpadon a Deep Purple zárta a fesztiválnyitó napi programját. Szerény megítélésem szerint ez volt a legjobb koncertje. A villámkezű Steve Morse kiváló technikája és Don Airey billentyűs nagyszerű futamai is jelzik, hogy ez nem nosztalgiazenekar. Sokan mondják, hogy Ian Gillan hangja már nem a régi, és van is ebben némi igazság. De az ember igen! Van már ennek az énekesnek annyi tapasztalata, olyan rutinja és annyi egészséges öniróniája is, hogy könnyűszerrel vegyen minden akadályt. Levezetésként pedig egy kis jófajta magyaros blues szólt a Syma csarnok fedett színpadán Földes László, alias Hobo tolmácsolásában, aki hatvannégy évesen alapított újra zenekart. Nem számoltam, de azt hiszem, neki ez már nem a hetedik…

A fesztivál második napján az 1969-ben alakult Osibisa nyitotta meg a szabadtéri nagyszínpad programját. A napfényes szombat délutánban az afrikai és karibi zenészek életvidám produkciója kiváló hangulatot teremtett az előző nap még az esőtől tartó közönség körében. John Mayall, akiről úgy tartják, hogy a brit blues atyja, egyórás produkciójára már teljesen megtelt a nagyszínpad előtti tér. A kiváló zenész, aki novemberben tölti be a hetvenet, természetesen nem adhat ma már úgy koncertet sehol a világban, hogy a Room to move című slágere ne hangoznék el – a budapesti közönséget is sikerült alaposan megmozgatnia vele. Azt beszéli már az egész város, hogy újra dübörög a banda – harsogta alig egy órával később Frenreisz Károly és együttese, a Skorpió a legendák fesztiváljának nagyszínpadáról. Az amerikai BS & T, azaz a Blood, Sweat & Tears békenagykövetei szombati koncertprogramjukba illesztették Bob Dylan Down in the flood című dalát is, sajátos módon csatlakozva a szervezők kezdeményezéséhez, akik minden eladott fesztiváljegy árából ezer forintot ajánlottak fel az árvízkárosultak megsegítésére. A Nemzeti Összefogás Alapítvány kuratóriuma dönt az összegyűjtött pénz szétosztásáról.

A nap végén pedig következett a Kool and the Gang, a funkycsoport, amely immár több mint negyvenöt éve járja a világot. Levezetésként szombaton Kovács Ákos lépett fel a Syma csarnokban, a Sztár FM utcabáljára pedig a Bergendy együttest hívták meg a szervezők – ahogy Bergendy István zenekarvezető mondta a koncert elején – „lakodalmast játszani”.

Szabó Palócz Attila

2 hozzászólás to “A felkelő nap gyermekei Budapesten: Eric Burdon – Animals – Deep Purple – John Mayall – Osibisa – a Blood, Sweat and Tears békenagykövetei és sokan mások …”

  1. panasonic led tv Says:

    A fantastic and helpfull posting – A big thank you I hope you will not mind me writting about this post on my website I will also leave a linkback Thank you

  2. Tyron Says:

    A definitely helpfull article – A huge thank you I hope you do not mind me writting about this article on my blog I will also leave a linkback Thank you


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: