Aquincum – Régészeti látogatóközpontot létesítenek

A Pannonia Provincia Project címet viselő fejlesztési program keretében interaktív játékokat felvonultató virtuális élményteret, a kisebbeknek római játszóteret és egy rekonstruált római lakóházat is kialakítanak az óbudai múzeum területén.

(MTI) – A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megítélt 300 millió forint mellett a főváros 33 millió forinttal segíti az idén áprilisban elindult programot, amely várhatóan 2011 júliusában fejeződik be – mondta el Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója.
A fejlesztés során a római városfal nyomvonalát követő fogadófalat építenek eredeti romemlékek befoglalásával, létrehoznak egy információs központot, egy virtuális élményteret, egy római játszóteret és rekonstruálnak egy római lakóházat is.
A “családbarát” római játszóteret a kisebbeknek szánják, lesz itt labirintus, memóriajáték, mászóka és libikóka, melyek mindegyike a görög-római mitológia alakjaihoz köthető – hogy kikhez, arról az információs táblákon olvashatnak az érdeklődők. Lesz orgonajáték is, amelyet meg is szólaltathat a közönség.
A virtuális élménytérben a látogatók egyedi, ókori témájú interaktív játékokkal szórakozhatnak, például “lakberendező” és öltöztető, régészeti és harci játékok segítségével tehetik próbára ismereteiket.
A római ház rekonstrukcióját a feltárásakor készült publikáció segítségével végzik el, ennek köszönhetően a többi között a belső terek kialakítását is hitelesen tudják elvégezni – mutatott rá Zsidi Paula, hozzátéve, hogy az akadálymentesített háztól egy kilátóba juthat majd el a publikum, ahonnan jól be lehet látni a romkertet.
A projekt végére 1108 négyzetméternyi új létesítménnyel bővül a múzeum és 12 ezer négyzetméternyi szabadtéri területet korszerűsítenek, ezen túl új látványelemekben gyönyörködhetnek majd az érdeklődők – hangsúlyozta az igazgató.
Mint felidézte, a múzeum kiállító épülete 1894-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hatvanas években az Aquincumi Múzeum területén megkezdődtek a romkonzerválási munkálatok, és olyan emblematikus térbeli emlékek épültek, mint a delfines kút.
Az intézmény a tavalyi év során adta be a turisztikai vonzerő fejlesztését célzó pályázatát, mely tartalmazza az új kiállítási épület bővítését, parkoló kialakítását, a romkert környezetrendezését, szabadtéri bemutatóhely létesítését és részleges akadálymentesítést is.
A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó intézmény fejlesztésének külön aktualitását adja, hogy tavaly felkerült az UNESCO Világörökség Bizottságának hivatalos várományosi listájára a római határvonal, a limes magyarországi szakasza is, amelynek legjelentősebb városa a tartományi székhely, Aquincum volt.
kultura.hu


Egy hozzászólás to “Aquincum – Régészeti látogatóközpontot létesítenek”

  1. internetowy sklep Says:

    This is a very interesting…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: