Mesterséges életet hozott létre egy amerikai tudós

Csütörtökön jelent meg a sajtóban egy óriási hír, amelyet a Wall Street Journal a „biológia új korszakának” nevezett: az emberiség képes élettelenből életet előállítani. 15 év munka, és rengeteg befektetett pénz után Craig Wenter és tudóstársai egy mesterséges organizmust hoztak létre: először megtervezték a számítógép segítségével, majd a laborban életre keltették. A kutató az új élőlénytől forradalmi tulajdonságokat remél – közelebb van ennek megvalósulásához, mint valaha volt.

Edge – A NEW AGE OF WONDER

Craig Venter creates synthetic life form… – The Guardian

Craig Venter and his team have built the genome of a bacterium from scratch and incorporated it into a cell to make what they call the world’s first synthetic life form

J. Craig Venter: THE DAZZLING SHOWMAN OF SCIENCE
A maverick, headline-grabbing biologist with an ego the size of a planet or a brilliant researcher who has succeeded in creating life? A bit of both, actually…

Amikor a férfi először megfogalmazta a génkutatás során kitűzött céljait, sokan tanakodni kezdtek, hogy vajon Istent akar-e játszani? Venter tagadja ezt. Azt mondja, hogy nem semmiből teremt életet, csak azt használja, amit a természet kínál neki.

Tudósainak sikerült egy mesterséges örökítőanyaggal rendelkező baktériumot létrehozni – azaz mesterséges életet. Egy életképes baktériumot állítottak elő teljes egészében mesterséges genommal, adták hírül a Craig Venter Institute munkatársai a Science magazinban. A kutatók leírták, hogy hogyan építették újjá egy baktérium géntérképét és az így létrejött mesterséges genomot egy más baktériumfajtába ültették be. Az eredmény: a sejt eredeti örökítőanyaga kilökődött. E helyett a megváltoztatott sejt csak olyan anyagokat állított elő, amelyek a mesterséges örökítőanyagban voltak tárolva. Így jött létre egy olyan sejt, amelyet idegen genom irányít – a kutatók egy „szintetikus sejtről” beszélnek.

Ez a kísérlet nem támasztja alá az „ősleves” elmélet híveinek elképzelését, akik úgy vélik, hogy sok millió évvel ezelőtt egy ilyen káoszból alakult ki az élet. De a kísérlet az úgynevezett szintetikus biológia egyik fontos mérföldköve. Pontosabban mondva: egy messzire mutató kísérlet, amely a DNS-ünk A, T, G és C nevű alkotóelemeit érinti. Ezek a betűk az adenin, timin, citozin, guamin rövidítései, amelyekből a DNS felépül. Venter mesterséges organizmusa először a számítógépen jött létre, és abban bíznak, hogy a kutatók kívánságai szerint fog működni az életben is. Hangsúlyozzák, hogy ezzel nem egy teljesen új élőlényt hoztak létre, de egy olyan életképes szintetikus sejtet, amely önállóan is képes szaporodni.

A szintetikus biológia tudományágán belül molekuláris biológiával foglakozók, kémikusok, biotechnológusok, számítógépes szakemberek és mérnökök dolgoznak együtt azon, hogy azt tegyék az új kreatúrák, amit ők akarnak. Venter cége, a Synthetic Genomics azon munkálkodik, hogy egy napon megrendelésre tudjanak genomokat szállítani. Ennek jelentősége óriási, például az Exxon Mobil olajkonszern több száz millió dollárt fektetett már be a cégbe, a jövőbeli eredmények érdekében. Ezzel a pénzzel olyan algákkal dolgoznak, amelyek napfényből és szén-dioxidból tüzelőanyagot tudnak előállítani – amely a világ energiaproblémáját is megoldhatná, amellett, hogy a korunkban még károsnak tartott CO2-t szinte kimeríthetetlen energiaforrássá lehetne tenni.

Eddig még sok év, vagy évtized is eltelhet, de nemsokára sikerülhet olyan mesterséges algákat előállítani, amelyek a széndioxidot hatékonyabban dolgozzák fel, mint a természetben előforduló társaik. Új gyógyszerek, tiszta benzin, önmagukat megjavító anyagok: szinte alig van olyan terület, amire a genom-tervezők még ne gondoltak volna.

Mióta az emberi genomot feltérképezték, egyre több morális kérdés merül fel Venter és társai munkájával kapcsolatban. Eredményeiket rendszeres időközönként etikailag felülvizsgálják, de nemzetközi szabályok még nincsenek ilyen nagy kockázattal járó technológia alkalmazására vonatkozóan. A Washington Post biztosította olvasóit arról, hogy a felfedezés „nem jelent fenyegetést a biológiai fegyverek területén”, de sok tudós attól tart, hogy Pandóra szelencéjét nyithatták ki az élet manipulálásával. Venter a projektet úgy írta le, hogy „az első önállóan replikálódó lény a bolygónkon, amelynek a szülei egy számítógép”.

atv


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: