Meghalt Arafat rabbija

Mousa Aida
2010. május 26., szerda

Meghalt Mose Hirs, az anticionista zsidóság egyik vezéralakja, Jasszer Arafat barátja és munkatársa. A halál jeruzsálemi otthonában érte, 86 éves korában.

Mose Hirs rabbi az ultra-ortodox anticionista zsidó szervezetnek, a Neturei Kartának volt a jeruzsálemi vezéralakja. A Neturei Karta arámi nyelven azt jelenti a „város védelmezői”. A vallási szervezetet 1938-ban hozták létre Jeruzsálemben ultra-ortodox zsidó férfiak Amram Blau és Aron Katzenelbogen rabbik vezetésével, kiszakadva az ortodoxokat tömörítő Agudasz Iszraélből. A tagok többsége ultarortodox zsidó, közöttük megtalálhatóak a Nagy-Magyarország területéről elvándoroltak is.

Kattintson és nézzen szét Izraelben!

 

A szervezet a kezdetektől ellenezte Izrael, mint zsidó állam létrehozását, ugyanis véleményük szerint ez – a vallás szemszögéből nézve – nem lehetséges és bűnös cselekedet. Tagjai szerte a világon megtalálhatóak a nagyobb városokban, New Yorkban, Londonban, Jeruzsálemben. Többször szerepelnek különböző Izrael-ellenes eseményeken, ahol a kaftános férfiak arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a judaizmus és a zsidóság nem azonos az általuk agresszívnak és bűnösnek ítélt izraeli politikával.

Neturei Karta

A “Város Őrzői” 1938-ban alakult ultraortodox, anticionista szervezet. Legfőbb ellenségük a szekuláris cionizmus, véleményük szerint egy zsidó állam létrehozását tiltja a zsidó vallásjog egészen a Messiás eljöveteléig. A hangsúlyt arra a mindennap elmondott mondatra fektetik, hogy ” a bűneink miatt lettünk szétszórva”, így véleményük szerint csak akkor lehet visszatérni Izrael földjére, ha bűneik megbocsátatnak, azaz eljön a Megváltó.

Nagyobb közösségeik megtalálhatóak Jeruzsálem mellett Bné Brakban, de New Yorkban, és Londonban is.Tagjainak pontos száma nem ismeretes, saját megfogalmazásuk szerint az számít tagnak, aki az ultraortodox zsinagógákban imádkozik vagy gyermekeit ilyen oktatási intézménybe járatja. Teljeskörű, vallásos oktatási intézményrendszert tartanak fenn, ahol istenfélelmüket kifejezve az intézmények egységesített neve, Tóra és Félelem.

A Neturei Karta jó kapcsolatot ápol a palesztin vezetőkkel, valamint egyéb független palesztin szervezetekkel, a Hamasszal (és a Hezbollahhal) is. Jelenleg két frakciója van a szervezetnek, egy a néhai alapító fia által vezetett mérsékeltebb szárny és egy a jelenleg elhunyt Hirs rabbi nevével fémjelzett kisebb, de radikálisabb csoportosulás. A radikálisabb csoportot az utóbbi években sok kritika érte, mivel ellátogattak az iráni elnök által szervezett Holokauszttagadó Konferenciára, valamint iszlamista vezetőkkel ápolt jó kapcsolatuk miatt is kritizálták őket.

(forrás: wikipedia.org, nkusa.org)

Mose Hirs a jeruzsálemi szervezet kinevezett „külügyminisztere” volt. Számos alkalommal emelte fel hangját Izraellel és a cionista alapelvekkel szemben. A rabbi remek kapcsolatot ápolt Jasszer Arafattal, tagja volt az Arafat vezette palesztin kormánynak, melyben a zsidóügyekkel kapcsolatos miniszteri pozíciót töltötte be. A palesztin vezető és Hirs kapcsolata hosszabb múltra tekint vissza, hiszen a rabbi már a „tuniszi években” többször kereste fel Arafatot és a PFSZ egyéb tagjait. A rabbi állítása szerint közeli kapcsolatban állt Arafattal és ahogy mondta, próbálta segíteni a PNH működését, hiszen a palesztin állam megalakulásának támogatását vallási kötelességnek fogta fel, ellenezve a világi (!) zsidó állam létét.

Rabbi Mose Hirs

Mose Hirs 1923-ban született Brooklynban. Rabbinikus tanulmányait a new-jersey-i Lakewood jesivában végezte. Apósa a Neturei Karta alapítója, így került kapcsolatba a szervezettel, amelynek később jeruzsálemi vezetője lett. A Neturei Karta külügyminisztereként jó kapcsolatot ápolt Jasszer Arafattal, majd később a palesztin vezető zsidó ügyekkel kapcsolatos miniszternek nevezi ki első kormányában. A ’90-es évek közepén egy támadás során elveszítette félszeme világát. Idősebb korában Alzheimer-korban szenvedett, helyét fia, Rabbi Jiszroel Meir Hirs vette át, aki kulcsfigurája lett az ultraortodox szervezetnek.

(forrás: wikipedia.org)

Temetésére Jeruzsálemben került sor halála napján az Olajfák-hegyén. A Palesztin Nemzeti Hatóság vezetői részvétüket fejezték ki, majd a hétnapos gyászidőszak alatt Hatem Abdel-Qader vezetésével egy Fatah-delegáció is érkezett a rabbi Meá-Seárim-i lakásába, ahol Mahmúd Abbász Jeruzsálemért felelős megbízottja a következőket mondta: “Ez az első alkalom, hogy hivatalos látogatáson vagyunk Meá Seárimban. A mi nézőpontunkból ez a negyed Kelet-Jeruzsálem része és ezzel együtt a jövőbeni Palesztina fővárosának is a része.” A Yediot Ahronotnak adott interjúban Qader Hirs rabbit a palesztin zsidók vezetőjeként jellemezte, akik a jövőbeni palesztin állam népének részét képezik.

Kitekintő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: