Még évekig szivároghat az olaj a Mexikói-öbölben

„Nem tudjuk, hogyan állíthatnánk meg” – mondják a szakértők. A Mexikói-öbölben megsérült olajkútból még évekig akadálytalanul szivároghat a nyersolaj a tengerbe.

Szivárványfényben ragyogó olaj-örvény a Mexikói-öböl vizében. (Fotó: Gerald Herbert/AP/National Geographic)

Múlt héten, az olajszivárgás terjedésének megakadályozásával megbízott munkacsoport szakemberei egy 93 tonnás olajfogó kapszulát akartak leereszteni a megsérült torony repedésére, sajnos sikertelenül. A mély vízben a jéghez hasonló metán-hidrogén-kristályok képződtek, amelyek megakadályozták az olaj kipumpálását és a felszíni tankhajóba történő szivattyúzását. Ezért egy kisebb kupolát eresztettek le a megrongálódott vezetékhez, amelyet a hét második felében rögzítenek majd.

Egymást okolják a cégek a Mexikói-öböl béli olajkatasztrófáért


„Ilyen mély tengeri környezetben ekkora mértékű kárelhárítást még nem végeztek” – jegyezte meg Matthew Simmons, a Simmon&Company nemzetközi energiaipari befektetési cég nyugalmazott vezetője. Az 1500 méter mélyen található szivárgó csőnél a mentés során használt eszközöknek 28,1 millió kilogramm/négyzetméternyi nyomást kell kiállniuk.

„A kiömlő olaj nyomásának csökkentésére alkalmazott ún. ferde fúrásos technika is nehézkesen alkalmazható ekkora mélységben, mert a mindössze 18 centiméter széles új csövet pontosan kell beilleszteni az eredeti vezetékbe” – tette hozzá Simmons.

„Még nem tudjuk, hogyan akadályozzuk meg a szivárgást. A javasolt stratégiák némelyike – mint a sérült vezetéken található lyuk ideiglenes eltömítése – komolytalan” – fejtette ki a szakember.

A sérült tartály útja a kiszáradásig
Simmons úgy véli, hogy ha az olajömlést nem sikerül megállítani, az elsüllyedt fúrótoronyból addig fog szivárogni az olaj, míg ki nem szárad. A legfrissebb becslések szerint a sérült vezetékből naponta 795 ezer liter (5000 hordó) nyersolaj ömlik akadálytalanul a tengerbe.

Hatalmas olajfolt lebeg a víz színén a louisianai partok közelében fekvő Chandeleur-szigeteknél. (Fotó: Mark Ralston/AFP/Getty Images/National Geographic)

More: Még évekig szivároghat az olaj a Mexikói-öbölben

geographic.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: