Berlin nem adja vissza a Nofertiti-mellszobrot

Visszautasítja Egyiptomnak a Nofertiti-mellszobor visszaadására irányuló követeléseit a német kulturális miniszter.“Nofertiti büsztje Berlinben marad!” – jelentette ki Bernd Neumann szerdán. Elmondta: a berlini Neues Museum egyiptomi gyűjteményének legnagyobb kincse 1913-ban egy ásatás után a leletek elosztásával jogosan került Németországba a Német Keleti Társaság, majd a porosz állam segítségével. Neumann hangsúlyozta: “Ez kétségtelenül bizonyítható dokumentumokkal is. Egyiptom követelései nélkülöznek minden jogi alapot”.

Záhi Havvász, Egyiptom Legfelsőbb Régészeti Tanácsának főtitkára követelte, hogy Németország adja vissza az országnak a több mint háromezer éves mellszobrot. Múlt héten bejelentette: hamarosan hivatalos kiadatási kérelmet fog benyújtani.

Neumann szerint az 1913-as leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Hangsúlyozta: akkoriban megegyeztek abban, hogy a német régészcsoport a leleteket két részre osztja, az egyiptomi kormányt képviselő régészek pedig kiválaszthatják az egyik részt. Az egyiptomiak a Nofertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben.

Havvász korábban úgy nyilatkozott, véleménye szerint a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra – állt a Havvász által még decemberben kiadott korábbi közleményben. A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány vitatja Havvász állítását.

A büszt egy szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nofertiti (jelentése: “a szépség megérkezett”) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi, ahogy semmi biztos nem ismert családjáról sem.

A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

MTI, ECHOTV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: