BUDAPEST – Több mint 100 múzeum a Múzeumok majálisán

Több mint száz múzeum mutatkozik be idén a Múzeumok majálisa elnevezésű rendezvényen, amelyet a május 18-i múzeumi világnaphoz kapcsolódóan szombaton és vasárnap tartanak Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.


Minden évben más központi gondolat köré szövődik a Múzeumok majálisa, mely 1996-ban még csak egynapos volt – emlékeztetett Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. Ezen a hétvégén a helytörténeti, kisebbségi gyűjtemények állnak az érdeklődés fókuszában, a másik kiemelt téma a fotó lesz. A díszteremben például Robert Capa képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.
A kétnapos esemény egyik újdonsága, hogy az észak-olaszországi Reggio Emilia város nyolc múzeumát összefogó Musei Civici di Reggio Emilia is jelen lesz a rendezvényen. A számos program között kézműves foglalkozások, koncertek, interaktív foglalkozások, játszóház, filmvetítések és rendhagyó tárlatvezetések is szerepelnek.
Lovas Judit program-koordinátor szintén újdonságként említette a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezte programokat: a múzeum második emeleti dísztermében az érdeklődők a többi között kortárs költők művei által ihletett animációs versfilmeket tekinthetnek meg, melyeket a MOME hallgatói a Mese tévével együttműködve készítettek. A kertben a 7-14 éves korosztály animációt, porcelánt készíthet, ruhát tervezhet, vagy ékszert gyárthat.
Lovas Judit felhívta a figyelmet az Aguaviva Formáció előadására: ezúttal Egyházi Géza, Balogh Anna, Bartsch Kata, Vári-Kovács Péter, Simon Kornél, Harangi Mária és Fisli Éva mutat be a múzeum történeti kiállításában egy “mozgó-fénykép-színházi” produkciót.
A Magyar Koronaőrök Egyesülete szombaton háromnegyed egykor vonul be a múzeum főkapuján, díszőrséget ad a koronázási palást előtt, majd a II. emeleti József nádor teremben egyebek mellett a testőrségről hallhat történeti érdekességeket a közönség.
Szombaton adják át Az év múzeuma és Az év vendégbarát múzeuma díjakat is. Az év múzeuma pályázatra hét intézmény, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum, a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum és a bonyhádi Völgységi Múzeum adta be az anyagát – mondta Bereczki Ibolya, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiuma vezetője.
Múzeumok a társadalmi harmóniáért – ez a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) ez évi jelmondata, melyet a múzeumi világnap, május 18. kapcsán tettek közzé – közölte Renner Zsuzsa, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke. Mint rámutatott, a társadalmi harmónia alapja a közös nevező megtalálása a másság, a különbözőség megmutatásával. A mottó arra is utal, hogy a múzeumoknak lehetőségük van az emberiség közös örökségének megőrzésére.
A Múzeumok majálisán fellép a többi között az Eichinger Quartet, a The Trousers, a Fricsay Richard Katonazenekar, Kovács Linda és a Korai Öröm. A gyerekek egyebek mellett a Görömbő Kompánia, a Batyu Színház, a Bábakalács és a Fabula Bábszínház előadásain szórakozhatnak.
Az idei fesztivál színfoltja lesz, hogy a Múzeumkert kerítését a VIII. kerületi iskolások díszítik fel a majális hangulatához illően.
kultura.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: