BUDAPEST – Eltűntek az Andrássy úti palotákat megvásárló cégek és magánszemélyek

A két legértékesebb Andrássy úti palota egykori vevői köddé váltak Terézvárosban, ahol eladott ingatlanok ügyében nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Az Andrássy út 68. alatti egykori középiskolát 2004 áprilisában adta el a szocialista vezetésű kerület egy később a 18 millió forintos vesztegetési ügyben ismertté vált „vállalkozónak”. Juhász Ká­roly cége 860 millió forintot fizetett a palotáért, majd 2005 elején túladott a „portékán”, és ezután magát az A9 Ingatlanforgalmazó Kft.-t is áruba bocsátotta. A céget egy román állampolgárságú illető vette meg, aztán ő is kámforrá vált, ezért a bíróság kezdeményezte a cég törlését nyilvántartásból.

Fotó: Sarkadi Kati

A Saxlehner palota – Budapest, Andrássy út 3.

Eltűnt a hatóságok látóköréből egy másik vevő is, miután 2004 júniusában – egy egyetemista üzlettársával közösen – 328 millió forintért megvásárolta a Lotz-freskókkal ékesített, a Postamúzeumnak is helyet adó, Andrássy út 3. alatti Saxlehner-palotát.

Az említett vevők még cégbejegyzést sem tudtak bemutatni, amikor a Verók István szocialista polgármester, Fürst György alpolgármester és Kékesi Tibor parlamenti képviselő által irányított önkormányzat lehetővé tette számukra a vásárlást. Lapunk azt is kiderítette, hogy visszaéltek a bizalommal, üzletrészüket gyorsan elpasszolták, majd a jogutód – egyébként ukrán – tulajdonosok is eltűntek a magyar hatóságok elől. A palotákat megvásárló cégek „belebuktak” életük nagy üzletébe: a felszámolás sorsára jutottak.

Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Bán Károly

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: